Paet: majanduskriisist ei saa üle enesessetõmbumisega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: SCANPIX

Protektsionismi vältimine ja rahvusvaheline koostöö on oluline osa majanduskriisi ületamisel, toonitas välisminister Urmas Paet täna Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika riikide (Rio grupp) välisministrite kohtumisel Prahas.


Lisaks ELi ja Ladina-Ameerika riikide suhete arendamise võimalustele keskenduvad välisministrid ELi-Rio grupi kohtumisel Prahas kahele peateemale: energiajulgeolek, taastuvenergia allikad ja kliimamuutustega võitlemine ning maailma majanduskasvu ja finantsstabiilsuse taastamine, teatas välisministeerium.

Välisminister Paet märkis oma sõnavõtus, et protektsionism ja rahvusriikide majanduste soov end maailmamajandusest eraldades kaitsta võib küll olla mõneti mõistetav, kuid ei ole jätkusuutlik. «Just suurem rahvusvaheline koostöö kõigil tasanditel on eelduseks majanduse usalduse taastamisel,» rõhutas ta.

Rio grupp on 23 riigist koosnev Ladina-Ameerika ja Kariibi mere riikide vaheline rahvusvaheline organisatsioon, mis on asutatud Rio de Janeiro deklaratsiooniga 1986. aastal Brasiilias. ELi ja Rio grupi välisministrite kohtumised toimuvad 1990. aastast. «Eestil ja teistel Euroopa Liidu riikidel on mitmeid ühiseid eesmärke koostöös Ladina-Ameerika riikidega. Näiteks inimõiguste kaitse ja narkovastane võitlus,» märkis Paet.

Euroopa Liidu ja Rio grupi kohtumised välisministrite tasemel toimuvad iga kahe aasta järel vaheldumisi Euroopas ja Ladina-Ameerikas. Viimati toimus ELi-Rio grupi kohtumine 2007. aastal Dominikaani Vabariigis.

Rio gruppi kuuluvad 23 riiki on Argentiina, Belize, Boliivia, Brasiilia, Tšiili, Costa Rica, Kolumbia, Kuuba, Dominicani Vabariik, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Mehhiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peruu, Uruguay, Venezuela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles