Kriis viis pankurid kirikusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London City.
London City. Foto: AFP / Scanpix

Londoni City kirikutel on homsel ülestõusmispühal ekstra põhjus Jumalat tänada: regulaarsete külastajate arv on alates finantskriisi vallandumisest aastal 2008 kasvanud ligi veerandi võrra.

Nagu kinnitavad Londoni piiskopkonna andmed, kasvas registreeritud koguduseliikmete arv Londoni ärikvartalis vahemikus 2007 (enne Lehman Brothersi kokkuvarisemist) kuni 2011 tervelt 24 protsenti, 3566 inimese tasemele (kõige värskemad kontrollitud andmed).

Ülejäänud Suurbritannia taustal paistab City seega kontrastselt silma, sest mujal on koguduseliikmete arv jäänud suhteliselt stabiilseks.

Londoni City elanikkond ei ole samuti antud perioodi vältel eriti kasvanud ja on jätkuvalt ligikaudu 8000 inimest.

St Stephen Walbrooki koguduse õpetaja Peter Delaney’ sõnutsi on stress ja mure finantstöötajad Jeesuse juurde toonud, et leida rahu ja tröösti.

James Gerry, kes St Mary Woolnothi kirikus vöörmündri ametit peab ning töötab kindlustussektoris, on täheldanud, et enamik kirikuskäijad on haritud professionaalid.

«Inimestel on üha rohkem pingeid, närvid on läbi. Tööl valitseb ärev õhkkond, inimestel on raske sellega toime tulla,» ütles Gerry.

St Margaret Lothbury’ vöörmündri Kim White’i sõnutsi otsivad inimesed «majandusliku ebakindluse keskel elu sügavamat mõtet».

Gerry sõnutsi palutakse nõu ka moraaliküsimustes. Mitmed tippjuhid käivad kirikuõpetajatelt uurimas, kuidas «ühildada oma äri kristliku kaastundega».

Delaney lisas, et paljusid vaevavad ka pankades valitseva kõrgete palkade ja boonuste kultuuriga seotud eetilised küsimused.

Finantskriis on pannud paljud City töötajad oma südant läbi katsuma ja väärtuste üle järele mõtlema, ütles Gerry. «Inimesed on üsna meeleheitel – isegi need, kel rahaliselt on kõik justkui korras. Ka nemad küsivad: kas see ongi kõik [millest elu koosneb]?»

Londoni piiskopkonna pressiesindaja sõnutsi käib kirikus üha rohkem ka välismaalasi. «London võib olla uskumatult üksildane paik. Üha rohkem tuleb kirikutesse välismaalastest City töötajaid, kes otsivad kuuluvus- ja perekonnatunnet.»

Kindlasti on City rahva kirikuskäimisele tõuke andnud ka Inglismaa Kiriku valmidus finantssektorile kätt ulatada.

St Stephens Walbrook näiteks teeb koostööd kõrvalasuva Rothschildi pangaga, korraldades seeria loenguid moraali teemadel. 

Üks lektoritest, William Taylor St Helen's Bishopsgate’ist, kes on oma teenistuse ajal näinud kolme majandussurutist, peab City kristliku ärkamise põhjuseks Kristuse sõnumi veenvust – läbi aegade. «Inimesed on tõesti hakanud taipama, et kui elul puudub kindel alus, võib kõik olla üsna steriilne. Ja et see steriilsus võib tuleneda maailmalikkusest või materialismist.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles