FinanceEstonia: riigiettevõtted tuleks osaliselt börsile viia

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Põldoja
Priit Põldoja Foto: SCANPIX

Finantsekspertidest koosneva organisatsiooni FinanceEstonia arvates on kapitaliturgude taaskäivitamise oluliseks eelduseks riigiettevõtete osaline börsile toomine ja kohalike pensionisäästude suurem osalemine Eesti kapitaliturul.

Eestis peab organisatsiooni hinnangul laienema investeerimisalternatiivide valik, mis pakub kohalikele säästjatele ka muid valikuid peale pangahoiuse. Eesmärgiks peaks olema Eesti kvaliteetsete võlakirjade ja aktsiaturu taaskäivitamine, tagamaks nii eraisikutele kui institutsioonidele täiendavaid investeerimisvõimalusi.

Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete võime iseseisvalt ja lihtsamalt finantseeringuid leida suurendab nii alustavate äriprojektide arvu, kui aitab kaasa firmade rahvusvahelisele laienemisele. See omakorda loob uusi töökohti ja suurendab majanduses loodavat lisaväärtust, leiab FinanceEstonia oma analüüsis.

FinanceEstonia poolt välja töötatud ettepanekuid on tutvustatud nii majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis kui rahandusministeeriumis. Olukorra edasiseks analüüsiks ja ettepanekute elluviimiseks on loodud rahandusministeeriumi spetsialistidest ja FinanceEstonia esindajatest koosnev töögrupp.

«Töögrupi tegevuse ajendiks on Eesti majanduse finantseerimisvõimaluste liigne ühekülgsus ja kapitalituru madalaim tase alates Eesti kapitaliturgude sünnist 1996. aastal. Samal ajal on kohaliku kapitalituru toimimine majandusele äärmiselt oluline, kuna see suurendab ettevõtete võimalusi kapitali kaasamiseks ning pakub eraisikutele ja institutsioonidele rohkem võimalusi investeerimiseks,» ütles FinanceEstonia juhatuse esimees, Priit Põldoja.

Ettepanekute dokumendiga saab tutvuda FinanceEstonia kodulehel.

FinanceEstonia on avaliku ja erasektori huve ühendav mittetulundusühing, kuhu kuulub 48 ettevõtet ja organisatsiooni. FinanceEstonia eesmärk on Eesti finantsvaldkonna võimaluste tutvustamine välisriikides ning samaaegselt kohaliku keskkonna järjepidev arendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles