Katainen: maksumaksjad ei peaks enam panku päästma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen.
Soome peaminister Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Soome kutsus teisipäeval säästma euroala maksumaksjaid edaspidi pankade päästmisest, öeldes, et arve peaksid tasuma osanikud ja investorid.

«Me peaksime kõikjal Euroopas liikuma normaalse turumajanduse suunas, kus panga pankroti korral kannavad kahju omanikud ja investorid,» ütles peaminister Jyrki Katainen Helsingis peetud kõnes.

Katainen avaldas lootust, et loodav Euroopa pangaliit võtab selle oma põhimõtteks, sest «vastasel juhul jääme praegusesse olukorda, kus pangakriiside eest maksab maksumaksja».

Kataineni kõne järel rõhutas peaministri kaaskond AFP-le siiski, et Soome peab Küprose päästepaketti ainukordseks juhtumiks, mitte eeskujuks, mida kavatsetakse edaspidi järgida. Samuti rõhutati Soome valitsuse seisukohta, et väikehoiustajate hoiused peavad olema kaitstud.

Esmaspäeval kokku lepitud Küprose päästeplaani kohaselt on kuni 100 000 euro suurused hoiused kaitstud, kuid suuremate hoiuste omanikud kannavad suurt kahju.

Soome rahvusringhäälingu hiljutine küsitlus näitas, et pooled soomlased ei soovi enam rahastada teiste riikide päästepakette, isegi kui see peaks tähendama euroala lagunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles