Kasekamp: küproslased oma süüd ja vastutust asjas ei näe

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose parlament tõrjus teisipäeval ühehäälselt hoiuste maksustamise tingimuse päästepaketile. Fotol protestijad Angela Merkeli plakatiga, millel viimast on kujutatud Adolf Hitleri vuntsidega.
Küprose parlament tõrjus teisipäeval ühehäälselt hoiuste maksustamise tingimuse päästepaketile. Fotol protestijad Angela Merkeli plakatiga, millel viimast on kujutatud Adolf Hitleri vuntsidega. Foto: SCANPIX

Välispoliitika instituudi juhatuse liige Andres Kasekamp, kes saabus täna puhkuselt Küprosele, ütles, et kohalikud elanikud on mures ja teadmatuses, mis saab, kuid samas nad endal olukorras vastutust ei näe, tundub nagu küproslased Euroopale abi eest tänulikud ei ole, pigem vihastavad ja süüdistavad, meeleavaldustel sai näha plakateid, millel kujutatud Hitleri vuntsidega Angela Merkel.

«On selge, et küproslased eriti enda vastutust või süüd selles asjas ei näe, mis väljastpoolt tundub kummaline, muidugi on nad Kreeka kultuuriruumis ja võib-olla on nad võtnud malli kreeklaste järgi, sest Ateenas on Hitleri vuntsidega Merkelit varemgi nähtud, nende jaoks on see suur mõistmatus, kuidas väljastpoolt on selline nn loodusõnnetus tulnud, nemad ei näe oma süüd või vastutust selles asjas,» rääkis Kasekamp «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

Küpros on pöördunud abipalvega ka Venemaa poole, kuid viimane lükkas selle tagasi.

«Tundub, et nad püüdsid laveerida Euroopa Liidu ja Venemaa vahel ning pidid lõpuks minema tagasi Brüsselisse ja saama sisuliselt samasugused tingimused, mille varem tagasi lükkasid,» selgitas Kasekamp.

Ta rääkis, et kogu Küprose, Kreeka, Portugali ja Iirimaa kriisi puhul pole olnud suurim mure liikmesriik ise, vaid see, kuidas kriis võib laieneda ning seetõttu lootsid küproslased ilmselt, et Brüssel ei suru neile peale rangeid tingimusi, kuna see võib mõjuda halvasti ülejäänud Euroopa Liidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles