Deutsche Bank: Baltikumi majanduslangus võib ulatuda 20 protsendini

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SIPA / SCANPIX

Eesti, Läti ja Leedu sisemajanduse kogutoodangu langus võib tänavu ulatuda 20 protsendini, kirjutab Deutsche Bank oma analüüsis.


Pank kahtleb, kas Eesti suudab selle aasta majanduslanguse prognoose arvestades hoida eelarvedefitsiidi allpool euro kasutuselevõtuks vajalikku 3 protsendi piiri, sest juba eelmisel aastal ulatus puudujääk selle piirini.

Deutsche Banki analüüsi kohaselt on Balti riikide peamised probleemid erasektori liiga suur laenukoormus, konkurentsivõime puudus ja lõtv eelarvepoliitika.

Panga hinnangul võiks praeguse kriisi üheks lahenduseks olla erasektori europõhiste laenude kohalikku valuutasse ümberkonverteerimine, mis võimaldaks vajadusel rahvusvaluutasid devalveerida, kasvuväljavaateid parandada ja laenuteenindamise võimet suurendada.

Panga analüütikute hinnangul oleks alternatiiviks Läti sunnitud devalveerimine, mis tõenäoliselt annab hoobi Eesti ja Leedu valuutakomiteedele ning tuletab portfelliinvestoritele ning uutes ELi liikmesriikides tegutsevatele pankadele meelde, millised riskid piirkonnaga kaasnevad. See omakorda annab uue hoobi majandusaktiivsusele ning hindadele Kesk- Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles