Ligi ja Partsi ärritavad Eesti Energia infolekked

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling. Foto: SCANPIX

Eesti Energia nõukogust ajakirjandusse lekkivad ärisaladused ja koosolekute protokollid võivad viia kogu nõukogu väljavahetamiseni.

«Delikaatset infot on aja jooksul jagatud mõlemale ajakirjanduskontsernile. Eesti Energia nõukogu välja vahetamine oleks äärmuslik, aga mitte välistatud tagajärg,» ütles rahandusminister Jürgen Ligi eile.

Neljapäeval sai Eesti Energia aktsiate valitsejaks rahandusministeerium. «Elektronkirja lekete lubamatusest saatsin mina Eesti Energia nõukogu liikmeile nädalaid tagasi,» ütles Ligi. «Tookord näidati lekitajana konkreetsele inimesele, aga ta ise ja ka ajakirjanik eitas seda. Lekked pole paraku lõppenud, mis on erakordselt tülgastav nii minu kui ka majandusministri arvates.»

Majandusminister Juhan Parts saatis kolmapäeval kirja Eesti Energia nõukogu liikmeile, nõudes neilt kinnitust, et nad pole konfidentsiaalseid materjale lekitanud.

«Eesti Päevalehes on ajakirjanik Kadri Paas avaldanud loo /.../, milles on esitatud väljavõtteid Eesti Energia nõukogu koosoleku protokollidest, aga ka materjalidest ja selle juurde kuulunud piltidest,» kirjutas Parts, kelle sõnul on ilmselge, et materjal oli lekkinud nõukogu koosoleku materjalidest.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul ilmusid skannitud fotod uue õlitehase tehnilistest sõlmedest, mille avaldamist keelab konfidentsiaalsuslepe tehnoloogiaarendaja Outoteciga. Ta märkis, et sellised fotod võivad ettevõttele kaasa tuua kahjunõude.

Parts nõudis kõigilt Eesti Energia nõukogu liikmetelt e-kirja teel kinnitust, et nad pole rikkunud lojaalsuse nõudeid ega salajaste materjalide hoidmise reegleid.

Majandusministeeriumi esindaja kinnitas eile, et kõik kaheksa nõukogu liiget saatsid ministrile e-kirja kinnitusega, et nad pole materjale lekitanud. Mullu sügisel lekitatud nõukogu protokollid Auvere uue elektrijaama ehitushanke kohta viisid Partsi umbusaldamiskatseni riigikogus.

Eesti Energia nõukogu juhib Jüri Käo, sinna kuuluvad veel Meelis Atonen, Kalle Palling, Toomas Tauts, Toomas Luman, Andres Saame ja Märt Vooglaid. Ettevõtja Rein Kilk arvati äsja nõukogust välja ja üks koht on täitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles