Masu muutis ettevõtjad seitse korda nupukamaks!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu mustriga innovaatilised rahvuspapud.
Pärnu mustriga innovaatilised rahvuspapud. Foto: Repro

Surutis on kordades suurendanud Eesti ettevõtjate huvi tootearenduse ja innovatsiooni vastu, näitab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse statistika.


Tänavu on EAS-i investeeringute mahud oluliselt kasvanud - kui mullu investeeris sihtasutus ettevõtluse alustamise, ettevõtete arendamise, ekspordi, tootearenduse ja turismi valdkondadesse 846 miljonit krooni, siis tänavu on taotlustega kaetud juba 2,73 miljardit krooni.

Enim, tervelt seitse korda, on maikuu seisuga kasvanud investeeringud tootearendusse. Kui Mulluse maikuu seisuga oli tootearenduse ja innovatsiooni divisjon teinud investeerimisotsuseid 232 miljoni krooni eest, siis tänavuse mai lõpuks on see summa juba 1,36 miljardit krooni. «Raske aeg paneb inimesed nuputama,» tõdes EAS-i juht Ülari Alamets. «Võime öelda, et ettevõtjate seas on innovaatilist mõtlemist seitse korda rohkem.»

Alametsa kinnitusel on EAS erakordsete majandusolude tõttu valmis pakkuma ettevõtteile tuge senisest märksa paindlikumalt, näiteks muudetakse laiemaks toetuse piire ja toetatakse ka sektoreid, kes varem EAS-i ukse taha jäeti. Nii toetab sihtasutus näiteks ekspordimeetme abil nüüd ka veonduse, laonduse, side, elektritootmise, veevarustuse, jäätme- ja saastekäitluse valdkondi, mis varem abikõlbulikud ei olnud.

Eksporditurunduse toetuse ülempiir suurenes 2,5 miljoni kroonini, samas teadmiste ja oskuste programmi projektide miinimumpiiri langetati 70 000 kroonilt 40 000 kroonile. Tehnoloogiainvesteeringute programmis lubab EAS ettevõtteil nüüd oma soetusi ka liisinguga rahastada.

«EAS-i eesmärk on investeerida arendusprojektidesse ja algatada neid tegevusi, mis ise ei toimuks või toimuks ilma välise abita aeglaselt,» selgitas Alamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles