Kaljurand: kohalikud omavalitsused takistavad sadama arengut

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga sadam.
Muuga sadam. Foto: Toomas Huik

Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand ütles transiidikonverentsil, et kohalikud omavalitsused pärsivad sadama arengut, eelistades pigem elamuehitusprojekte kui tootmist.


«Kohalikud omavalitsused pole motiveeritud tootmise arendamisest, sest see ei too neile nii palju sisse, kui elamuehitus, mis lisab piirkonda jõukaid maksumaksjaid,» rääkis sadamajuht.

Kaljurand ütles, et ei saa potentsiaalsele investorile midagi lubada ega ühtki kokkulepet sõlmida, sest kunagi ei tea, kas vald annab ehitamiseks nõusoleku.

«Kaks aastat oleme tegelenud väetise granuleerimise tehase rajamisega Muugale. Kaup ja tööjõud on seal olemas, aga kohalik omavalitsus käsitleb seda keemiatööstusena, mida pole üldplaneeringus ette nähtud. Tegelikult annaksime me seal ainult väetisele, mida seal nagunii töödeldakse, lisaväärtust,» tõi ta näite.

Kaljuranna sõnul oleks täna investeerida poolteist korda odavam ja infrastruktuuri arendamine looks pinnase uuele majanduskasvule. Ühe võimalusena näeks ta tulumaksu laekumist tulu tekkimise koha, aga mitte inimese elukoha järgi.

Kaljurand tegi ettepaneku, et Eestis võiks luua riiklikult olulised tootmispiirkonnad ja arendada infrastruktuuri, samuti toetada toodete ja teenuste eksporti. Teatud kohtades võiks kehtestada üleriiklikud planeeringud ja võimaldada nende kiiret menetlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles