Soome tolli juht: praegusest automaksust tuleb loobuda

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõiduautod
Sõiduautod Foto: AP / Scanpix

Soome tolliameti peadirektor Tapani Erling nõuab praeguse automaksu kaotamist, sest Euroopa Liidus on auto täpselt samasugune kaubaartikkel nagu iga teine asi.


Erling pakkus MTV3 hommikuprogrammis «Huomenta Suomi», et tekkivat auku eelarves saaks täita näiteks kütusemaksu ja kasutusmaksu abil.

Automaks toob tema sõnul riigikassasse miljard eurot aastas. «Meil oleks aeg aru saada, et auto on samasugune kaup kui mistahes muu ese turgudel, mida inimene võib osta sealt kust tahab,» rääkis ta.

Teisest Euroopa Liidu riigist ostetud kasutatud auto ostnud soomlased on kakelnud riigiga automaksu pärast üle kümne aasta. Mõnest ELi liikmesriigist sõiduki ostnud soomlased leiavad, et riik nöörib neilt liiga palju raha.

Ka Erling leiab, et praegune maksusüsteem on võimatu.

Automaksu kehtestamine kasutatud importsõidukile eeldab, et sellele määratakse ära turuhind.

Praegu peab tolliamet tegelema umbes 20 000 kaebusega, mis puudutab kasutatud auto maksustamist. «Olukord on kaootiline,» nurises Erling.

Euroopa Liit on korduvalt pööranud Soome tähelepanu sellele, et riigis kehtiv maksusüsteem on eemaletõrjuv jaebaseaduslik.

Soome seadused nõuavad, et riiki toodud autolt tuleb enne registreerimist tasuda automaks. Automaksu kohustuse alla kuuluvad sõidukid, mille tühimass on alla 1875 kilogrammi. Registreerimata autosid tohib kasutada tolliameti eriloal ja autoregistrikeskuse väljastatud tunnistuse alusel.

Kõnealune ühekordne maks tuleb tasuda autode registreerimisel Soomes ning see ulatus uute autode puhul 28 protsendini auto hinnast, millele lisandus käibemaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles