RIA: meil ei ole FinFisheri nuhkvaraga kokkupuuteid olnud

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FinFisheri reklaammaterjal.
FinFisheri reklaammaterjal. Foto: owni.eu

New York Times väitis eelmisel nädalal ilmunud artiklis, et mullu suvel laialdast meediakajastust saanud Finfisheri/Finspy kommertsnuhkvara kasutatakse suure tõenäosusega 25 riigi valitsuste, seehulgas ka Eesti valitsuse poolt. Riigi infosüsteemi amet teatas vastuseks E24 küsimusele, et neil ei ole antud nuhkvaraga kokkupuuteid olnud.

«RIA-l ei ole FinFisheri/Finspyga kokkupuuteid olnud. Tegemist kommertstarkvaraga, mida on igal eraisikul ja firmal õigus osta. Kui selle kasutamisega tekib oht ebaseaduslikuks jälitustegevuseks, on tööd õiguskaitseorganitel.  Kuniks ühtegi seadust pole rikutud ning ebaseaduslikku jälitustegevust sooritatud, puudub alus minna internetiteenuse pakkuja juurde ja küsida, kes on seda IP'd kasutav klient,» teatas RIA oma vastuses E24 küsimustele, kas ametil on mingeid andmeid FinFisheri Eestis kasutamise kohta ning kas on võimalik, et antud nuhkvara kasutatakse mõne välisriigi poolt Eestis.
 
Siseministeerium keeldus mullu FinFisheri võimalikku kasutamist kinnitamast või ümber lükkamast, viidates põhjusena riigi julgeolekule.
«Eesti riik ise kasutab inimeste turvalisuse tagamiseks neid vahendeid, mida on eesmärgi saavutamiseks vaja. Nende vahendite loetelu ei avaldata, kuna see annab ülevaate riigi võimekustest,» ütles sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort augustis E24-le.
 
FinFisher on kommertskasutuses olev nuhkvaratoode, mida muuhulgas müüakse erinevate riikide võimudele, lihtsustamaks kurjategijate jälgimist.
 
FinFisheri on välja töötanud Briti ettevõte Gamma Group ning selle reklaamimaterjalide järgi on toode mõeldud «sihtsüsteemidele ligipääsemiseks, võimaldades koguda nii vajalikku krüpteeritud informatsiooni, kui ka üle võtta süsteemi enda erinevad funktsioonid.»
 
Nuhkvara sattus esimest korda tähelepanu alla 2011. aasta märtsis, mil Egiptuse mässajate kätte sattus ühe riigiameti peakontorisse tungides Gamma Groupi poolt tehtud müügipakkumine, FinFisheri litsentsi eest küsiti 287 000 eurot.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles