MKM: tootjahindade kasvu veab jätkuvalt toiduainetööstus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaup
Toidukaup Foto: Peeter Langovits

Statistikaameti andmetel tõusid töötleva tööstuse tootjahinnad veebruaris eelmise kuuga võrreldes 0,4 protsenti. Eelmise aasta veebruariga võrreldes olid hinnad keskmiselt 1,6 protsenti kõrgemad.

Ka teistes Euroopa riikides on hinnatõus olnud tagasihoidlik, mis tuleneb eelkõige suhteliselt nõrgast nõudlusest. Seetõttu on ka ekspordi- ja impordihinnad püsinud üsna stabiilsena.

Keskmisest suurem hinnatõus iseloomustas veebruaris kummi- ja plastitööstust ning keemiatööstust, kus hinnad kasvasid aastases võrdluses vastavalt 6,2 ja 5,1 protsenti. Samuti jätkus tugev hinnakasv toiduainetööstuses, kus aastaga kallines toodang 5 protsenti ja kuuga 1,4 protsenti. Allharudest andsid suurema panuse hinnatõusu lihatööstus ja kalatööstus, samas suurima osakaaluga piimatööstuses kallines toodang tagasihoidlikumas tempos.

Veebruaris prognoosis ligi 70 protsenti Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringus osalenud tööstusettevõtjatest, et lähikuudel müügihinnad ei muutu. Hinnatõusu nägi ette üle veerandi küsitletutest, suuremad ootused on jätkuvalt joogitootmises ning kummi- ja plastitööstuses. Toiduainetööstuses on olukord mõnevõrra rahunenud, veebruaris olid sektori esindajate hinnangud sarnased töötleva tööstuse keskmistele näitajatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles