SEB tõstis tänavuse ja langetas tulevase aasta majanduskasvu prognoosi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB
SEB Foto: Mihkel Maripuu

SEB avalikustas täna oma Ida-Euroopa majandusülevaate, milles prognoosib Eesti 2013. aasta majanduskasvuks 3,8 protsenti ja 2014. aastaks 3,7 protsenti. Veebruaris ennustas pank tänavuseks kasvuks 3,3 ning tuleva aasta kasvuks 4 protsenti.

Panga peaökonomisti Ruta Arumäe sõnul jagunevad majanduskasvu panustavad faktorid mõju järgi suhteliselt võrdselt, ent kui üks tegur välja tuua, siis oleks see palgakasv, mis tõstab sisetarbimist.

Arumäe näidatud slaidide kohaselt tõuseb sisetarbimine tänu 11-protsendilisele õpetajate, 6-protsendilisele riigikaitse töötajate ja 7-protsendilisele päästjate palgatõusule. Viimastele lisandub ka erasektori palgatõus, mis jääb 7-8 protsendi juurde.

Aurmäe sõnul toimub palkade kohandumine enamasti tänavu ning selle jätkumine tuleval aastal on «kaheldav».

Lisaks palgakasvule mõjutab SKTd tänavu varem tehtud suuremahulised investeeringud, riigi fiskaalpoliitika ja tasakaalus jooksevkonto.

Kasvu peamised riskid tulenevad välismaailmas lahvatada võivatest probleemidest, märkis analüütik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles