Soomes leiab aset ohtralt koondamisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipud.
Soome lipud. Foto: SCANPIX

Soome meediast võib ettevõtete töötajate koondamisplaanidest lugeda juba praktiliselt iga päev. Soome majandusministeeriumi analüütiku sõnul ei ole olukord siiski nii hull, kui paistab, sest kui tööstussektor koondab, siis teenindussektor palkab.

Finnair teatas eesmärgist koondada kuni 310 inimest tehnilisest personalist. John Deere metsatööstus alustas läbirääkimisi 150 töötaja koondamiseks. Telekommunikatsioonioperaator Sonera vähendab teeninduspersonali hulka 125 töötaja võrra. Toidutootja HKScan kaotab Soomes 123 töökohta. Need teated on Soome meedias ilmunud vaid selle aasta märtsikuu jooksul.

Soome majandus oli 2012. aastal 0,2 protsendiga languses, töötus oli 2013. aasta jaanuaris 7,9 protsenti. Näiteks Soome ehitajate seas tõusis töötus tänavu veebruaris juba üle 20 protsendi ja Rakkennusliitto prognoosib olukorra edasist halvenemist, kirjutas Kauppalehti.

Soome ametiühingute liidu SAK andmetel koondati 2012. aastal üle 15 800 inimese, mis on 50 protsenti suurem kui 2011. aasta arv. 2012. aastal olid suuremad koondajad Nokia, Nokia Siemens Networks, Tieto ja Finnair.

Soome majandusministeeriumi analüüsiosakonna direktor Heikki Räisänen rõhutas, et tööturust ei ole võimalik saada ülevaadet läbi meedia. «Uudistes on isegi väikesed koondamised, aga värbamistest, mis toimuvad iga päev, uudiseid ei tehta,» selgitas Räisänen.

Ta tunnistas, et kriisi tagajärjel on tööstussektoris kaotatud alates 2008. aastast kokku 71 000 töökohta, kuid teenindavas sektoris on selle aja jooksul juurde loodud 34 000 töökohta.

Räisäneni sõnul jäi Soome töötus 2012. aastal 7,1 protsenti tööealistest elanikest ning 2013. aastaks selles näitajas suuri muutusi ei oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles