Küprose pauk ajas kulla kalliks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld.
Kuld. Foto: SCANPIX

See tuli nii pisikesest paigast, tolmusest ja toredast...

Põmm! Ja turgudele tuli paugupealt taas meelde, et kõik varad on omavahel tihedalt seotud. Ja kui vahepeal korraks tunduski, et nüüd pole enam nii, siis oli see mööduv talveuni.

Niipea kui kauplemine esmaspäeva hommikul taas lahti läks ning Küprose segadus euro väärtuse järsult alla lõi, siirdusid investorid kärmelt vanadele tuttavatele eurokriisi radadele.

Aktsiad ja toormed kukkusid, dollar ning USA ja Saksa võlakirjad kerkisid.

Üks vara paistis aga silma oma märkimisväärse isoleeritusega kõigest muust: kuld, millel õnnestus end gravitatsioonijõust lahti rebida ning paiskuda taas üle 1600 dollari untsist.

Tundub, et klassikaline spurt varjupaiga poole.

Ja olgem ausad – kui isegi Küprose pauk poleks kullahindadele tiibu andnud, siis olnuks vist küll aeg kollase metalli hiilguses kahtlema hakata.

On see nüüd õige või vale, aga teadmine, et euroala pankade hoiustajad ei saa oma säästude pärast enam muretult magada, võib kindlasti kerge kullapalaviku tekitada.

Ja seda ei topita siis pangakeldritesse, vaid ikka koju koiku alla.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles