Küprose päästmine loob ohtliku pretsedendi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasimaardlate võlakirjad leevendavad Küprose pankrotti.
Gaasimaardlate võlakirjad leevendavad Küprose pankrotti. Foto: graafika: Alari Paluots

Küprose päästepakett, mille tingimuseks on ühekordne maksu kehtestamine hoiustele, võib luua ohtliku pretsedendi, hoiatavad spetsialistid. Esimest korda ohverdatakse pankade päästmise nimel väikehoiustajad.

Arenenud riikides on eraisikutest hoiustajaid peetud üldiselt puutumatuks. Erinevalt võlakirjakreeditoridest ja ettevõtetest suurhoiustajatest on eraisikute hoiused alati kaitstud, tavaliselt maksumaksja rahaga.

Euroopa Liidu reeglite kohaselt on eraisikute hoiused kaitstud deposiitide kaitsmise seadustega 100 000 euro ulatuses pangakonto kohta. Küprose hoiustajad peavad alla selle jäävalt summalt ära andma 6,75 protsenti. Neile, kelle hoiused ületavad 100 000 eurot, on maksu suurus 9,9 protsenti.

Küprose parlament pole maksu kehtestamise seadust veel vastu võtnud ja läbirääkimiste käigus võivad protsendimäärad muutuda. Pühapäeval ütles asjaga kursis olev allikas Reutersile, et maksumäära üritatakse alandada alla 100 000 euro suurustele hoiustele kolmele protsendile ja suurematele hoiustele tõsta 12,5 protsendile. Sellega olevat nõus ka Euroopa Liidu rahandusvolinik Olli Rehn.

Danske panga peaanalüütik Frank Øland Hansen märkis panga värskes kommentaaris, et Küprose kokkulepe on ohtlik mäng.

«Küprost vaadeldakse unikaalse juhtumina ja paljuski see nii ka on. Probleem on selles, et Kreeka oli samuti unikaalne juhtum,» kirjutas ta ning küsis, kes on järgmine ohver. «Iga riik on unikaalne juhtum, ja juhul kui Hispaania pankade probleemid osutuvad suuremaks, kui esialgu arvati, siis see saab ilmselt samuti olema unikaalne juhtum.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles