Küberturbejuht: USA maksab küberrünnakute eest kätte

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Keith Alexander
Kindral Keith Alexander Foto: SCANPIX

USA sõjaväe küberjuhtimise üksuse Cyber Command juht kindral Keith Alexander ütles eelmisel nädalal Kongressile, et plaanib luua 13 programmeerijatest ja turvaekspertidest koosnevat meeskonda, mis on välisriikidest pärit küberrünnakute puhul valmis vastulööke andma.

Tegu on esimese korraga, kui Obama administratsioon tunnistab avalikult selliste sõjaolukorras kasutatavate kübersõjavahendite arendamist, kirjutas New York Times.

«Ma soovin rõhutada, et see meeskond, kaitse-riiki-meeskond, ei ole kaitsva iseloomuga meeskond,» ütles nii USA riiklikku julgeolekuagentuuri NSA kui ka USA sõjaväe äsja loodud küberjuhtimisüksust Cyber Command juhtiv Alexander.

«Tegu on ründeüksusega, mida kaitseministeerium kasutab riigi kaitseks juhul, kui riiki küberruumis rünnatakse. Ainuüksi kolmteist meeskonda üksuses on loodud just selle eesmärgiga.»

Kindral Alexander tuli oma avaldusega välja samal päeval, kui USA luure tippjuht James R.Clapper hoiatas Kongressi, et suure ulatusega küberrünnak võib sandistada riigi infrastruktuuri ja majandust, kujutades USAle suuremat ohtu, kui globaalsed terroristide võrgustikud.

Kindral Alexander on ka varem riigi kübersõjastrateegiate loomise juures tegev olnud, kuid seni on ta siiski rääkinud nendest USA kaitsvast positsioonist lähtuvalt.

Tavaliselt on ta kõrvale hoidnud USA küberründevõimekust puudutavatest teemadest ning pööranud need küsimused Hiinast ja Venemaalt tuleneva küberspionaažiohuga võitlemise aruteludeks.

Erinevate allikate andmetel koordineeris Alexander mõned aastad tagasi ühe põhilise USA-poolse juhina Iraani uraanirikastamise jaamu tabanud küberrünnakut. Seda kõrgelt salastatud küberoperatsiooni ta oma eelmise nädala pöördumises ei puudutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles