Inflatsioon langes aasta võrdluses nulli ligidale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-kroonised rahatähed.
100-kroonised rahatähed. Foto: Liis Treimann.

Vaatamata keskmise palga langusele ja tarbimise vähenemisele tõusis aprillikuine tarbijahinnaindeks aastaga 0,3 protsenti. Võrreldes tänavuse märtsiga langes tarbijahinnaindeks siiski 0,7 protsenti.




0,3-protsendilist tõusu nähti siinmail viimati 2003. aasta juunis. Eesti Panga kinnitusel on soojusenergia ja mootorikütuste odavnemine viimase poole aasta jooksul olnud peamised inflatsiooni pidurdajad. Kuid taas tõu



Statistikaameti andmeil kallinesid aastaga teenused, kuid kaubad, eeskätt toidukaubad on odavamaks muutunud. Võrreldes märtsiga odavnesid enim piima- ja lihatooted. SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe ja Swedbanki majandusanalüütiku Maris Lauri sõnul on väga tõenäoline, et järgmisel kuul jõuab Eesti deflatsiooni.



Mais on oodata hinnalanguse jätkumist ning ka aastases võrdluses ilmneb langus, tõenäoliselt 0,2–0,5 protsenti,» prognoosis Lauri.



Ta märkis, et kuigi mõnede kaupade hinnad võivad tõusta, on langus siiski üldine, sest tarbijate ostujõud väheneb ja nad püüavad oma kulutusi piirata.



Eurotsooni hinnatase oli aprillis 0,6 protsenti kõrgem kui aasta tagasi, mis on samuti viimase aja kõige madalam näitaja. Keskpanga kommentaari kohaselt on märgata mõningast optimismi, mis annab põhjust lootuseks, et suurem osa kriisiga seotud langusest võib olla selja taga.



«Maailmamajanduse edaspidine kokkutõmbumine sõltub sellest, kuidas kohandumise käigus tehakse ümberkorraldusi,» rõhutas keskpank oma kommentaaris.



Tarbijahinnaindeksi muutus


Muutus protsentides aastases ja kuises võrdluses.


                                   aprill 2008 – aprill 2009             märts 2009 – aprill 2009


Kokku                                         0,3                                    –0,7


Toit ja mittealkohoolsed joogid    –3,6                                   –1,8


Riietus ja jalatsid                         1,6                                     1,6


Eluase                                        2,3                                    –2,4 


Transport                                –10,0                                     0,5


Vaba aeg                                    0,4                                    –1,2


Söömine väljaspool kodu, majutus    2,4                                   0

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles