Tere kolis tootmise Tallinnast ära

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimapulbri ja rõõsa koore hind on maailmaturul jätkuvalt tõusuteel.
Piimapulbri ja rõõsa koore hind on maailmaturul jätkuvalt tõusuteel. Foto: Priit Simson

Tere juhataja asetäitja Ülo Kivise sõnul tehti viimased tooted Tallinnas veebruari lõpus ja nüüd viiakse välja viimaseid seadmeid, et 2006. aastast rendile võetud ruumid kinnistu omanikule üle anda. Ettevõtte kontor koos juhtimisega jääb Pärnu maanteele, kuid mitte samasse majja.

Tere tootmine on nüüd koondunud varasema nelja üksuse asemel kahte: Põlva ja Viljandi tsehhi. Tooted jaotati tsehhide vahel vastavalt tehnoloogiale, efektiivsusele ja kogemusele.

Näiteks on Viljandi tootnud aastakümneid põhiliselt kohupiimatooteid ja jääb seda tegema edaspidigi. Jogurtid on liikunud Põlvasse. Kilepakitooted on valdavalt Viljandis, kartongpakitooted Põlvas, topsid nii siin kui ka seal. Nagu ütleb Kivine ja nagu on varem kinnitanud ka Tere suuromanik Oliver Kruuda, on kolimine ajendatud kokkuhoiuvajadusest.

Üha teravnev konkurents piimatoodete turul nõuab suuremat efektiivsust ja Tallinna suurt tehast polnud enam mõistlik ülal pidada.  «Kui oleme võimelised Põlvas ja Viljandis sama turumahu tagama ja edaspidi isegi lisama, siis tõstab see efektiivsust oluliselt,» tõdes Kivine.

Kulutused elektrile, küttele, aurule, veele ja kanalisatsioonile on Terel neli miljonit eurot aastas ja kui sellest õnnestub kokku hoida kümme protsenti, oleks see suur võit, isegi kui arvata maha Tallinna toodava valmiskauba logistikakulu. Samas väheneb Lõuna-Eestis tegutsedes mõnevõrra toorpiima veokulu.

Kolimisega kaasnes ligi saja inimese koondamine Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles