Leev Kuum: iga välisinvesteering on oluline

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leev Kuum majandusminister Juhan Partsi selja taga.
Leev Kuum majandusminister Juhan Partsi selja taga. Foto: Mihkel Maripuu

Konjunktuuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum ütles, et praegu on Eestile äärmiselt oluline siia meelitada välisinvestoreid, sest nemad loovad uusi töökohti.


«Iga välsinvesteering on praegu nagu klaas vett janusele inimesele, sest uute töökohtade loomine saab iga päevaga üha aktuaalsemaks,» lausus Kuum

Seetõttu peaks välismaise ettevõtluse Eestisse meelitamine olema igapäevane teema nii poliitilistes ringkondades kui meedias, leidis teadur.

«Praegu räägime pidevalt koondamistest, aga hoopis olulisem oleks rääkida sellest, et keegi tegi kümme või kakskümmend uut töökohta. Isegi kui keegi tegi turismitalu ja andis seal kolmele inimesel tööd,» lisas ta.

Mis koondamisse puutub, siis ei tuleks seda nähtust Kuuma sõnul käsitleda ainult negatiivses kontekstis, sest makromajanduslikult vaadates on see positiivne. «Kui kehv töökoht kaob ja selle asemele tuleb parem, mis annab rohkem lisandväärtust, on tegu arenguga,» lausus ta.

Paindlik tööturg tähendab tema sõnu seda, et näiteks ehituses vabaneb madala kvalifikatsiooniga tööjõud ja kusagil tekivad uued ja paremad töökohad.

Küsimusele, millega välismaa ettevõtjaid siia meelitada, vastas Kuum, et viimased rahvusvahelise reitingud on Eestile üsna julgustavad ja loodetavasti lähtuvad neist ka investorid riigi valikul. Läti ja Leeduga võrreldes on meie positsioon igal juhul soodsam. Kindlust lisab ka eurole mineku üsna suur tõenäosus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles