Krediidiinfo: rekordiliselt paljud pankrotistunud firmad on varatud

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Varatute ettevõtete osakaal pankrotistunud ettevõtete seas tõusis 2012. aastal rekordilise 70,5 protsendini, selgub Krediidiinfo pankrottide paneeluuringust. Kahel eelneval aastal olid vastavad näitajad 62 ja 49 protsenti, .

Eestis kuulutati möödunud aastal välja 495 äriühingu maksejõuetus, sellest 349 juhul pankrotti välja ei kuulutatud ning pankrotimenetlus rauges.

Pankrotistunud ettevõtete arvu osas jätkus hoogne kahanemise trend juba teist aastat järjest. Mullu vähenes pankrotistunud ettevõtete arv 128 ettevõtte võrra ehk 20,5 protsenti.

Krediidiinfo finantsanalüütiku Anne-Ly Otsa hinnangul on Eesti ettevõtete pankrotistumine saavutanud kriisieelse taseme ja stabiilsetes majandusoludes peakski jääma pankrottide arv 400-500 ettevõtte piiridesse. Seda kinnitab ka käesoleva aasta esimese kahe kuu pankrottide registreerimisteadete arv, mis on võrreldes möödunud aastaga jäänud praktiliselt samaks.

Maakonniti oli mullu kõige kõrgema pankrotistumise tasemega piirkonnaks Pärnumaa, kus oli 4,24 pankrotti tuhande ettevõtte kohta. Harjumaal oli mullu 3,37 pankrotti tuhande ettevõtte kohta ning Saaremaal 3,27 pankrotti tuhande ettevõtte kohta.

Sarnaselt Euroopa Liiduga on olnud Eestis kaks kõrgeima pankrotistumise tasemega valdkonda juba mitu aastat majutus-toitlustus ja ehitus, kus mullu pankrotistus tuhande ettevõtte kohta vastavalt 7,21 ja 5,97 ettevõtet. Üldse ei pankrotistunud ettevõtteid neljas valdkonnas: energia, vee- ja prügimajanduses, tervishoius, mäetööstuses ning avalikus halduses.

Mullu pankrotistus iga 331. ettevõte ehk 0,30 protsenti kõigist Eesti firmadest.

Tüüpiline pankrotiettevõte on müügituluga alla 0,5 miljoni euro ning mitu aastat kahjumiga töötav omakapitalita firma. Pankrotistunud ettevõtetest rohkem kui kolmveerandil esines viimasel aastal maksuvõlg ja ligi veerandil pidev maksuvõlg kogu aasta jooksul. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles