Naftatünnid ajavad üle ääre

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Exxon Mobili naftatöötlustehas.
Exxon Mobili naftatöötlustehas. Foto: JESSICA RINALDI/Reuters

Tänu tagasihoidlikule nõudmisele ning naftatoodangu pidevale suurenemisele on nafta laoseis kasvanud ajaloo kõrgeimale tasemele.

«Meil on kõigi aegade suurim pakkumine,» ütles ajalehele The Wall Street Journal kauplemisnõustamise firma Schork Group president Stephen Schork. «Praktiliselt me ujume naftas,» lisas ta.

Praegu on nõudlus toornafta järele on sesoonses madalseisus, sest naftatöötlustehased valmistuvad suviseks tootmiseks, samal ajal suurendab pakkumist naftatootmine Ameerika Ühendriikides, kus tootmine on aastaga kasvanud 22 protsenti.

Globaalne nõudluse kasv on aga küsimärgi all, sest Euroopa majandus ei näita kriisist toibumise märke ning Hiina, mis on maailma suuruselt teine nafta ja naftasaaduste tarbija, teatas reedel tarbimise kahanemisest veebruaris võrreldes jaanuariga 17 protsenti.

USA energeetikainformatsiooni administratsiooni andmetel kasvas nafta sealne laoseis USAs aasta algusega võrreldes kuus protsenti ning on tublisti üle viie aasta keskmise.

Nafta hind on New Yorgi kaubabörsil on sel aastal langenud 6,1 protsenti, Londonis on Brenti nafta langenud selle aasta tipuga võrreldes 6,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles