TALO tahab töölepinguseaduse jõustamist edasi lükata

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölepinguseaduse eelnõu vastane ametiühingute pikett 2008. aasta jaanuaris.
Töölepinguseaduse eelnõu vastane ametiühingute pikett 2008. aasta jaanuaris. Foto: Peeter Langovits.

Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni (TALO) juhatus analüüsis tänasel istungil kujunenud olukorda majanduses ja tööturul ning leidis, et uue töölepinguseaduse jõustamine praeguses situatsioonis võib töötuse kasvule plahvatuslikult kaasa aidata.

Mõned tööandjad ei varjagi tahet koondada töötajaid pärast seaduse jõustumist 1. juulil, kuna siis oleks nende kulud väiksemad, leiab TALO.

TALO hinnangul tõuseks töötute massilisel lisandumisel tõuseks töötukassa koormus tasemele, mida ei kompenseeri praegused reservid ega sotsiaalpartnerite vahel juba kokku lepitud töötuskindlustusmakse määra tõstmine kolme protsendi tasemele.

Kõrgema maksekoormuse kehtestamine oleks vastuvõetamatu eelkõige töötajatele, kuna palgad on nagunii languse tendentsiga ja kindlasti oleks ka tööandjad selle vastu.

TALO tõdeb ka asjaolu, et uue seaduse täismahus jõustamine on seotud suurte kulutustega.
Samas ei saa nõustuda valitsuse ühepoolse ettepanekuga, jõustada seadus siiski käesoleva aasta 1. juulil, kuid seda tingimustel, mis praktiliselt välistatavad kokkulepitud  koondamishüvitised töötajatele.

Uue töölepingu eesmärk ei saa olla toota töötust, vaid aidata kaasa paindlikele tööturu suhetele, mis on töökoha lihtsustatud likvideerimisest palju laiem teema.

TALO ei pea võimalikuks seaduse muutmist  vaid ühele tööturu osapoolele soodsas suunas. See tähendaks kolmepoolse kokkuleppe rikkumist. Korra, seaduse jõustumistähtaja ettepoole toomisel, on valitsus seda juba teinud.

TALO juhatus otsustas pöörduda valitsuse ja sotsiaalpartnerite poole ettepanekuga lükata uue töölepinguseaduse jõustumine edasi 1. jaanuarini 2011 ning jõustada siis vastuvõetud  seaduses sätestatud hüvitiste paketiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles