10 soovitust, kuidas kinnisvara kiiremini müüa

, Arco Vara kinnisvarabüroo Tartu ja Tartumaa piirkonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Kinnisvaramüügiga seoses tekib tihtipeale palju küsimusi: mis mu kinnisvara väärt on, kas müüa ise või võtta appi maakler, mida saan ära teha, et kinnisvara oleks rohkem väärt või müük kiiremini toimuks... Kuna enamasti juhtub seda vaid korra-paar elu jooksul, siis ei saagi kõike kohe teada. Järgnevad kümme soovitust aitavad kaasa kinnisvara kiiremale müügile.

1. Põhiliseks probleemiks, miks müük venib, on sobimatu müügihind müüjale ja sobimatu ostuhind ostjale.

2. Enne kinnisvara müüki panemist on soovitav tutvuda kinnisvaraportaalides olevate pakkumistega ning arvestada, et sealsed müügihinnad sisaldavad maakleritasu ja hindadest saab üldjuhul umbes 10 protsenti alla kaubelda.

Õiglase hinna väljaselgitamiseks võib alati konsulteerida hindajatega, kes tegelevad pidevalt kinnisvaraga ning on seega kursis reaalsete tehinguhindadega.

3. Objekti tasub müüma võtta üks maakler korraga, sõlmida maaklerileping ja leppida kokku täpsetes müügitingimustes. Leping on alati kahepoolne ja müüja saab maaklerilt nõuda lepingus kokku lepitud tegevuste elluviimist.

Suurel hulgal maakleritel puudub motivatsioon samal ajal ühe ja sama objektiga tegeleda. Iga päev võib näha olukordi, kus ühte objekti pakuvad mitmed bürood – info on puudulik ja isegi müügihinnad pakkumiste juures erinevad. Ostuhuvilisel tekib selliseid pakkumisi nähes vaid hulk küsimusi, mis pole müügi seisukohalt olulised.

4. Osa kinnisvarafirmasid kasutab ebaausat taktikat, lubades müüjale esialgu ebareaalset müügihinda, sõlmides nii müüjaga esinduslepingu ning pärast seda survestavad müüjat hinda alla laskma. Kui miski tundub liiga hea olevat, et tõsi olla, siis enamasti nii ka on.

5. Järjest olulisemaks on muutunud kommunaalkulud. Otsige välja viimase kuue kuu arved. Kui need puuduvad, küsige neid maja haldavast ühistust.

6. Korteri/maja võiks enne huviliste saabumist koristada, võimalusel tõsta silma alt ära isiklikud esemed. Kontrolli kodutehnika ja mööbli korrasolekut (eriti oluline juhul, kui need kuuluvad müügihinna sisse) – pole mõtet müüa sisustusega, kui uus omanik peaks selle kohe välja vahetama.

7. Kui korter on juba vanem ja kulunud, soovitan võimalusel teha iluremonti. Ka hinna poolest soodsaim tapeet seintel annab korterile puhtama ja uuema välimuse – see ei pruugi kergitada küll korteri hinda, kuid tõstab kindlasti objekti väärtust ostja silmis. Kui kiireks remondiks võimalusi pole, tuleks eemaldada üleliigne ja aegunud mööbel. Tühi korter/maja annab huvilisele parema ülevaate ning tekitab avarama mulje.

8. Korteri või maja reklaamimisel on üliolulised professionaalselt tehtud fotod. Üldjuhul teevad maaklerid korteritest-majadest pilte nii, et see paistab ostjale atraktiivne juba esmapilgul, kuid kindlasti ei tohi reklaamides objekti paremana näidata, kui see tegelikult on.

Juhul kui ostuhuvilisele lubatakse kuulutuses häid tingimusi ja kohapeal selgub, et see ei vasta päriselt tõele, siis müügitehingut kindlasti ei sõlmita.

Kui objekt on pikemat aega müügis olnud, tasub hooajati pilte värskendada – lumised pildid südasuvel ei tule just kasuks ning igasugused parendused korteris/majas annavad hoolimata eelnevast müügiperioodist alati juurde.

9. Kinnistu müümisel tasuks reklaamida ülevaadet olemasolevatest kommunikatsioonidest või nende võimalustest. Samuti seda, millistel tingimustel ja mida saab kinnistule ehitada.

10. Soovitan korteri- ja majaomanikele ühte head ja alati toimivat võtet: laske oma tuttaval korter või maja üle vaadata ja küsige, kas tema oleks nõus sellist ostma? Kui ei, siis paluge ausalt välja tuua puudused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles