Britid tõrjuvad «toetusturismi»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ning Saksamaa, Holland ja Austria tahavad Brüsselilt ELi liikmesriikidele õigust piirata välismaalaste ligipääsu oma sotsiaaltoetustele.
Suurbritannia ning Saksamaa, Holland ja Austria tahavad Brüsselilt ELi liikmesriikidele õigust piirata välismaalaste ligipääsu oma sotsiaaltoetustele. Foto: SCANPIX

Suurbritannia on saanud pardale ka Saksamaa, Hollandi ja Austria, nõudes Brüsselilt ELi liikmesriikidele õigust piirata välismaalaste ligipääsu oma sotsiaaltoetustele.

Nelik otsustas eile saata Euroopa Komisjonile ühise kirja, milles nõutakse lahendust nende murele sotsiaalhoolekande-süsteemide võimaliku kuritarvitamise pärast teiste ELi liikmesriikide kodanike poolt.

Saksamaa otsus toetada Suurbritanniat, mis on vedanud nimetatud kampaaniat juba kuude kaupa, osutab sellele, et brittide pingutused piirata bloki kodanike vaba liikumist – ühte ELi põhiõigustest – on andmas tulemusi.

Briti ametnikud Brüsselis ütlesid, et London on otsustanud teha lõpu nähtusele, mida tuntakse «toetusturismi» nime all: vaesemate ELi liikmesriikide kodanikud kolivad rikkamatesse liikmesriikidesse, et kasutada ära sealseid heldemaid sotsiaaltoetusi, muuhulgas majutust ja arstiabi.

Ühe Briti diplomaadi sõnutsi on tüüpiliste nippidena kasutusel võltsabielud ning kandideerimine ülikoolikursustele üksnes selleks, et toetustele ligi pääseda.

«Vaba liikumise kuritarvitamine ei ole üksnes Suurbritannia probleem ning selle lahendamiseks on tarvis kõigi meie ELi partnerite ühistegevust,» ütles eile Brüsselis Briti siseminister Theresa May.

Debatt selle üle, millised toetused ja hüved peaksid olema kättesaadavad Suurbritannias elavatele ELi kodanikele, on ägenenud seetõttu, et tuleva aasta alguses kaovad piirangud tööjõu liikumisele Rumeeniast ja Bulgaariast – kust kardetakse suuremat migrantide tulva.

Konservatiividest parlamendiliikmed tahavad iga hinna eest vältida sellise immigrantide laine kordumist, mis tabas Suurbritanniat pärast kaheksa Ida-Euroopa riigi liitumist ELiga aastal 2004.

Saksa siseminister Hans-Peter Friedrich lubas otsida võimalust muuta reegleid, mille kohaselt ELi kodanikud võivad praegu siseneda mistahes liikmesriiki ja nõuda toetusi.

«Sellest tuleb kindlasti rääkida,» ütles Friedrich Brüsselis ja toonitas, et tihti saadavad valitsused küll sotsiaalsüsteemide kuritarvitajad riigist välja – ainult selleks, et näha neid täiesti seaduslikult naasemas.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles