Neli tegurit, mis mõjutavad naiste tööd ja elu järgnevatel kümnenditel enim

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised.
Naised. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

The Economisti raamatus «Megamuutus: maailm aastal 2050» tuuakse ära neli asja, mis eeldusel, et toimu mõnd katastroofi, mõjutavad kõige enam naiste tööd ja elu järgmise 40 aasta jooksul.

Demograafiline muutus. Arvestades sündimuse järsku langust mõnel eelmisel kümnendil ja inimeste oodatava eluea pikenemist, vananeb rahvastik enamikus rikastes riikides ja ka mõnedes arengumaades. Tööealiste arv väheneb. Aja jooksul tekitab see tööjõupuuduse, eriti oskustööliste ja spetsialistide vallas. See aga annab naistele juurdepääsu enamatele ja parematele töökohtadele. Naised peavad töötama kauem, kuna nende varasem pensioniiga kaob ja üldine pensioniiga tõuseb. Samal ajal suureneb pidevalt vanemate inimeste hulk, kes vajavad hooldust. Hooldamiskohustus puudutab enamasti naisi ja kuna nad käivad ka tööl, on neil veelgi rohkem tegemist. Samal ajal võib sündimus arenenud maades oma praegusest madalseisust pisut tõusta, mis tähendab, et lisaks eakatele on vaja hoida ka lapsi.

Ühiskondlikud trendid – järjest enam lahkuminekuid. Üha enam inimesi elab tänapäeval lihtsalt koos ning mingil ajal «triivivad» nad lahku. Väljaspool abielu sündinud laste osatähtsus enamikus OECD riikides on juba 30-50 protsenti laste koguarvust. Tulevikus abiellub üha vähem inimesi ja läheb lahku üha rohkem paare, olgu nad siis ametlikult abielus või mitte. See tähendab, et on suuremal hulgal üle vanemaga leibkondi, mis survestab naisi jagama end töö ja pere vahel.

Haridus. Suurem osa rikastest riikidest plaanib ikka veel kõrgharidust omandavate noorte arvu suurendada, seades vahel eesmärgiks kuni poole vanuserühmast. Naisi ongi juba kõrghariduses enam kui mehi ja tööturu talendisõdades läheb kõrgelt haritud naistel hästi.

Struktuursed ja tehnoloogilised muutused majanduses. Tööstussektori kahanedes tekib moodsas majanduses enim töökohti teeninduses. Need kipuvad sobima enam naistele, kuid tähendavad tihti ajutisi töölepinguid ja osalist tööaega, pakkudes seetõttu väiksemat turvalisust kui põhitöötajatega lepingud. Samal ajal lihtsustab tehnoloogia oluliselt kaugtööd, andes töötavatele emadele suurema paindlikkuse.

«Megamuutus: maailm aastal 2050» ilmus hiljuti ka eesti keeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles