Pensioniindeksi vähendamine jõudis valitsuse lauale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelnõu, mis sätestab riikliku pensioniindeksi tasaarvestamise ehk kinnitab võimalikust väiksema pensionitõusu, läbis kooskõlastusringi ning saadeti valitsusse.

Riikliku pensioniindeksi alusel peaks pensionid aprillist tõusma seitse protsenti, kuid eelnõu järgi tõusevad pensionid pärast indeksi tasaarvestamist keskmiselt viis protsenti.

Indeksi vähendamist põhjendatakse sellega, et arvutustega saadud 1,07 suurust indeksit rakendades tekiksid 2013. aastal suured käärid riikliku pensionikindlustuse eelarve tulude ja kulude vahel – rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt oleks kogu pensionikindlustuse defitsiit üle 300 miljoni euro. Selline defitsiit aga ohustaks riikliku pensionikindlustuse finantsilist jätkusuutlikkust.

Seega kasutab riik oma õigust indeks tasaarvestada, kuna 2010.-2011. aastal oli indeks alla ühe, kuid pensione ei langetatud.

1,05 suurune pensioniindeks tähendaks 2013. aastal keskmise vanaduspensioni suuruseks 334,4 eurot.

Indeksi tasaarvestamise kohustus on ette nähtud seadusega, see tähendab, et kui seda ei tehtaks sel aastal, siis peaks seda tegema järgmise paari aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles