Ametiühing: lepitaja pakutud palgatõus on liiga väike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Energia ametiühingu juht Vladimir Aleksejev.
Narva Energia ametiühingu juht Vladimir Aleksejev. Foto: Toomas Huik

Riikliku lepitaja pakutud kompromissettepanek jääb Narva Energia ametiühingu poolt soovitust tunduvalt väiksemaks ja Narva Energia ametiühing võtab selle arutamiseks lühikese vaheaja.

«Riikliku lepitaja kohusetäitja esitas meile neljapäeval tööpäeva lõpus oma ettepanekud, mille ma kiiruga läbi lugesin. Riiklik lepitaja tegi ettepaneku tõsta töötasu 8,9 protsenti, see on vähem kui meie nõudmine,» ütles Narva Energia ametiühingu juht Vladimir Aleksejev BNSile. «Meie ettepanek on tänavu 1. jaanuarist tõsta töötasu 15 protsenti ja 2014. aasta 1. jaanuarist 10 protsenti.»

Ta tuletas meelde, et energeetikud on oma nõudmistes juba teinud järeleandmisi, vähendades varasemat 20-protsendilist palgatõusu nõuet.

Aleksejevi sõnul on seaduse järgi energeetikutel riikliku lepitaja ettepanekute üle järele mõtlemiseks aega kolm päeva, vajaduse korral võib vahendaja seda aega pikendada.

«Reedel me peame ametiühingukomitee koosoleku, räägime läbi usaldusisikutega, et otsustada, kuidas teavitada töökollektiive uutest ettepanekutest ja meie kavadest,» ütles ametiühingujuht.

Tema sõnul on teavituse eesmärgil võimalik pidada järjekordne ametiühingukonverents või teha kirjalik küsitlus, mille korraldamiseks kulub viis päeva.

Aleksejev rõhutas, et ametiühingud ei ole samal ajal huvitatud sellest, et viivitada põhiküsimusega - allkirjastada palgatõusu leping või kuulutada välja streik. «Jutu aeg hakkab lõppema, aeg on tegutseda,» lisas ta.

Ta teatas varem, et tööandja - Narva elektrijaamade juhtkonna - ettepanek on palka tõsta 6,2 protsenti.

Läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimise üle on peetud alates 2012. aasta oktoobrist. Ettevõttes töötab 714 inimest, neist 204 töötajat kuuluvad Kaevurite ja Energeetikute Sõltumatusse Ametiühingusse ning 350 töötajat Narva Energia Ametiühingusse .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles