Hollandlased nõuavad ELi referendumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Hollandi Vabaduspartei liider Geert Wilders on ELi referendumiga päri
Ka Hollandi Vabaduspartei liider Geert Wilders on ELi referendumiga päri Foto: SCANPIX

Hollandi parlament peab arutama referendumi korraldamist mistahes täiendavate volituste loovutamise osas ELile – pärast seda kui vastavale avaldusele koguti kodanikualgatuse korras kahe nädalaga üle 40 000 allkirja.

Kuigi parlament ei ole kohustatud vastavasisulist seadust vastu võtma, osutab olukord siiski euroskeptitsismi kasvule ühes ELi asutajaliikmetest.

Olukord Hollandis võib hakata takistama edasist integratsiooni euroalas, mis oleks paljude arvates vajalik selle tugevdamiseks.

Nagu ka mujal Euroopas, on hollandalste toetus ELile langenud peamiselt Brüsseli poolt nõutud kasinusmeetmete pärast, mis tulenesid uutest eelarvereeglitest.

Ewald Engelen, Amsterdami ülikooli rahandusprofessor ja üks petitsiooni sponsoritest, ütles, et nende eesmärgiks on takistada valitsust avardamast ELi volitusi, omamata selleks rahva toetust.

«ELis toimuvad radikaalsed muutused, mis nõuavad uusi lepinguid. Aga seda katsutakse teha ilma lepingumuutusteta, kuna Euroopa eliit kardab kohutavalt [et valijad võivad selle hüljata],» ütles professor Engelen.

Avaldusele on alla kirjutanud ka Vabaduspartei liider Geert Wilders, kes nimetas seda Twitteris «fantastiliseks kodanikualgatuseks». Pardal on ka vasakäärmusliku Sotsialistliku partei juht Emile Roemer.

Samuti on oma allkirjad andnud väikese Loomade partei ja 50PLUS pensionäride erakonna liidrid.

Holland on pärast Briti peaministri David Cameroni Suurt Euroopa Kõnet kahes leeris. Mark Rutte valitsus toetab teatud volituste tagasitoomist liikmesriikidesse, kuid nõuab ELi finantsvolituste tugevdamist eurokriisi lahendamise huvides.

Rahvas on aga üha rohkem Brüsseli vastu. Nagu näitas läinud nädalane Maurice de Hond’i fondi küsitlus, usub kaks kolmandikku hollandlastest, et EL on ebademokraatlik ning on sellele suuremate volituste andmise vastu.

Vastavalt Hollandi seadustele peab parlament avaldusi arutama, kui nendele on alla kirjutanud vähemalt 40 000 isikut. Praegu tegeleb parlament alles allkirjade ehtsuse kontrollimisega.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles