Asekantsler Taavi Kotka: Eesti IT-tiiger elab!

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Kotka.
Taavi Kotka. Foto: Erakogu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IT asekantsler Taavi Kotka ütles eile riigi infosüsteemi ameti korraldatud seminaril «Eesti IT-tiigri järgmine hüpe», et IT-sektori järgmiseks väljakutseks on 2020. aastaks juhtivaks majandusharuks kasvamine. Kotka plaani kohaselt on sektori töötajate arv selleks ajaks kahekordistunud.

Asekantsleri väitel peaks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) kasvama Eesti olulisemaks majandussektoriks juba seetõttu, et selle töötajate lisandväärtus on kaks korda kõrgem mis tahes teisest sektorist. Seejuures tõi ta välja, et IT alal tegutseb praegu 3,8 protsenti töötajatest, kelle töö moodustab kokku üheksa protsenti Eesti SKPst.

Asekantsleri sõnul on Eesti IT-sektor viimastel aastatel ka ilma välise sekkumiseta tormiliselt kasvanud. Ta tõi näiteks, et viie vaid mõni aasta tagasi tegevust alustanud Eesti start-up’i, Creative Mobile’i, Fortumo, Zeroturnaroundi, Transferwise’i ja GrabCadi koguväärtus on juba praegu võrreldav Kaubamaja kontserni omaga.

«Seejuures on Kaubamaja kontsernil juba lagi ees, samas kui [eespool nimetatud] start-up’ide väärtus aina kasvab,» märkis ta.

Asekantsler tõi välja ka IKT-sektori ekspordiarvude viiekordse kasvu viimase kolme aasta jooksul. «Vaadates neid numbreid, kas IT-tiiger magab? Ta elab, raisk!» ütles ta.

Kotka hinnangul ei suuda praegune haridussüsteem täita ITK sektori nõudlust lähema 10–15 aasta jooksul, kui üldse. Selleks, et jõuda eelmisel aastal infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu püstitatud eesmärgini ning kahekordistada 2020. aastaks IKT-sektoriga seotud töötajate arv 50 000ni, tuleks Kotka arvates integreerida IT-tasand ka teiste valdkondade spetsialistide, nagu näiteks haridustöötajate, juristide ja tervishoiuspetsialistide töösse.

«Meil on 13 aastat digitaalse identiteedi ja digiallkirjastamise kogemust, see on potentsiaal vähemalt viiesajale juristile /…/ Me oleme ainuke riik maailmas, kes on vähegi ellu suutnud viia oma e-tervise kontseptsiooni,» tõi Kotka näiteid Eesti IT-sektori unikaalsetest kogemustest, mida saaks edukalt arendada ja müüa just teiste valdkondade spetsialiste kaasates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles