Balti LNG terminali asukoht endiselt lahtine

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG terminal.
LNG terminal. Foto: SCANPIX

Kolmapäeval Brüsselis Euroopa Komisjoni energiavoliniku Günther Oettingeriga peetud kohtumisel arutasid Soome, Poola ja kolme Balti riigi esindajad ühise gaasituru arendamist, tulevase regionaalse veeldatud maagaasi (LNG) terminali asukoha osas ühisele seisukohale ei jõutud.

«Kõikide riikide eesmärgiks on tekitada gaasiturg, kus oleks konkurents,» lausus majandusminister Juhan Parts pärast kohtumist kolleegide ja Euroopa Komisjoni energeetikavoliniku Günther Oettingeriga.

Parts märkis, et ühise gaasituru kujundamiseks sõlmitakse pakettkokkulepe, mis hõlmab investeeringuid kõikidesse riikidesse. Gaasituru loomiseks on vaja rajada Poola-Leedu ja Eesti-Soome gaasijuhtmed ning tugevdada Läti gaasitorustikku.

Üks tähtsamaid teemasid on regionaalse LNG terminali asukohavalik. Nii Soome kui ka Eesti sooviks, et Euroopa Liidu toel tehtav investeering tuleks koduriiki.

Parts märkis, et terminali asukoha valik jätkub. Märtsi lõpus kogunevad eksperdid taas, et terminali asukohta kaaluda.

«Komisjon analüüsib LNG terminali projekte,» märkis Parts. «Arendajad peavad olema valmis küpsemalt presenteerima oma projekte, et saaks välja valida kõige rohkem regionaalsete huvidele vastav ja ka majanduslikult kõige mõistlikum projekt.»

Soome Gasum sooviks rajada LNG terminali Inkoosse, Elering koos Tallinna Sadamaga Muugale ning Alexela Paldiskisse. Majandusministeeriumi hinnangul on regionaalse LNG-terminali puhul kõige eelistatum Paldiski terminali projekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles