Soome firma loob Eestis töökohti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgu on Hyrlesi Jüri tootmishoones palgal vaid seitse inimest, aasta lõpus aga juba paarkümmend.
Esialgu on Hyrlesi Jüri tootmishoones palgal vaid seitse inimest, aasta lõpus aga juba paarkümmend. Foto: Liis Treimann

Olukorras, kus iga välisinvesteering on teretulnud ja uued töökohad kulla hinnas, sisustab Soomes Lohjal asuv metallitööstusettevõte Hyrles Jüril tootmishoonet ja loob seal igal aastal kümneid töökohti.



«Meil oli valida, kas alustada uue tootmisega Poolas või Eestis, aga liisk langes Jüri kasuks,» rääkis Hyrles OY tegevjuht Juhani Hyry. Põhjustena mainis ta logistiliselt head asukohta Euroopas ja keeletakistuse puudumist.

Kuna Eestis tegutseb juba palju Soome ettevõtteid, loodetakse koostööst nendega parasjagu sünergiat tekkivat. Esialgu on suur, 2000-ruutmeetrine hall tühi ja nii puhas, et seda võiks lausa tantsusaalina kasutada. Vaid ühe seina ääres seisavad rivis uhiuued punamustad tööpingid, mille vahel askeldab kaks töömeest.

Oskustega töölised

Aga ega nii jää, järk-järgult on plaanis kogu hoone seadmeid täis panna ja mõne aja pärast ehk koguni veel kõrvalasuv hall kasutusele võtta, sest tootmist on kavas kõvasti laiendada. «Seadmed on meil kõik täiesti uued, mitte mingi second hand,» ütleb firma siinne tegevjuht Urmo Sisask.


Üks põhilisi tellijaid on samas läheduses tegutsev ABB, millele tarnitakse elektritrafode ja elektrikappide detaile. ABBga on Hyrlesi emafirmal juba ligi kümne aasta pikkune koostöö ja see oli ka üks põhjusi, miks just Jüri kasuks otsustati. Kuid lehtmetallist tooteid vajavad paljud teisedki ettevõtted nii Eestis kui Euroopas.

Kui praegu on tööl vaid seitse inimest ja kontor pooltühi, siis aasta lõpuks peaks töötajate arv kasvama paarikümneni. Kui kõik läheb plaanide kohaselt, peaks aastal 2013 olema töötajate arv juba saja ringis.

Oluline on seejuures, et tegemist on kõrgtehnoloogiliste töökohtadega, mis nõuavad head kvalifikatsiooni. «Meie firma pole tulnud Eestisse odava tööjõu järele, pigem vastupidi, oleme oma äriplaani rajanud siinsetele haritud ja arenemisvõimelistele inimestele,» ütles Sisask.

Huvi kasvab

Küsimusele, kas praegu on investeeringuteks õige aeg, vastas ta, et just langusaeg on sobiv millegi uue loomiseks ja ka kulud on praegu väiksemad kui näiteks aasta eest.

Hyrlesi Eestisse tulekul on suur teene nii meie Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusel (EAS) kui selle Soome analoogil Finpro, mille poole ettevõtte omanikud kahe aasta eest pöördusid. Muide, hoone, mida Hyrles nüüd rendib ja mille hiljem ära osta plaanib, oli algul mõeldud ühele teisele firmale moodulmajade ehitamiseks. Mis selle valdkonnaga juhtus, on igaühele teada. Nii et ühe kaotus andis teisele võimaluse.
EASi Helsingi esindaja Valdar Liive sõnul on Soome ettevõtted viimasel ajal taas hakanud aktiivsemalt Eestisse investeerimise võimalusi otsima ja mitu projekti on praegu töös.

«Ka pakkumisi on siin nüüd rohkem nii ruumide kui tööjõu osas, geograafiline asukoht peale selle,» loetles ta meie eeliseid. Liive lisas, et seejuures on parimad müügimehed need välisettevõtjad, kes siin juba edukalt tegutsevad.
«Kuid Eestisse tullakse ka üha rohkem ostma,» leidis Liive veel ühe positiivse märgi ettevõtluse elavnemisest.

Hyrles OY


•    Valdkond: lehtmetalli töötlemine


•    Asukoht: Jüri


•    Tootmise algus: märts 2009


•    Alginvesteering: 10 miljonit krooni


•    Aasta lõpuks 20 uut töökohta ja käive 15 miljonit krooni


•    Aastaks 2013 töökohti 100, käive 100 miljonit krooni, investeering 41 miljonit krooni


•    Suurim tellija ABB


Allikas: Hyrles

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles