Katari emiir ostab Kreeka saari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saar. Pilt on illustreeriv.
Saar. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Katari kuninglik perekond ostab 4,9 miljoni euro eest eraomanduses olnud asustamata Kreeka saare nimega Oxia.

Joonia meres asuva saare müük kuulutati välja neli nädalat pärast seda, kui Kreeka peaminister Antonis Samaras käis Dohas suhteid soojendamas ning investeeringuid otsimas.

Oxia kaup oli küll koos juba aasta tagasi, kuid šeik Hamad bin Jassim al-Thani plaanid sellele 4,8 ruutkilomeetrise pindalaga saarele luksvillat rajada takerdusid Kreeka metsandusameti tahtmatuse taha maakasutusluba väljastada.

Nagu ütles üks kõrge valitsusnõunik, «rakendasime me ülalt-alla lähenemist ning kohalikud ametnikud ajasid asja korda. Mõned suured investeerimisprojektid olid kinni kiilunud, kuid nüüd arutatakse neid tänu sellele [sekkumisele] jälle edasi.»

Lähedalasuva Ithaka saare meer Jannis Kassionis, kelle haldusala kätkeb ka Oxiat, ütles, et emiir on huvitatud veel viie väiksemat sorti saare ostust, et luua perele puhkekeskust.

Investeeringute peibutamine Pärsia lahe piirkonnast on saanud Kreeka rahanäljas valitsuse prioriteediks, kuna täitmist ootavad rahvusvaheliste kreeditoridega kokkulepitud ambitsioonikad eelarve-eesmärgid.

Pärast Kreeka peaministri külaskäiku soostus Katari investeerimisamet taas kaaluma osalemist 10 miljardi euroses projektis Ateena lennujaama endise mereäärse territooriumi arendamiseks.

Ühtlasi kaalutakse Ateenat kui Katari riikliku lennufirma Qatar Airwaysi potentsiaalset Euroopa lennukeskust. Ülalmainitud ametniku sõnutsi ei kavatse lennujaama praegune operaator sakslaste Hochtief oma lepingut pikendada.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles