Põlevkivi uus arengukava võib jääda koostamata

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine kasvab.
Põlevkivi kaevandamine kasvab. Illustratsioon: Pm

Põlevkivitöösturid teevad praegu suuri pingutusi, et saada vabaks ahistavast kaevandamise ülempiirist ja uute maksude kehtestamise plaanist. Töösturid näevad põlevkivis kasumiallikat, poliitikud ja riigiametnikud aga lisatulu riigikassasse.

Nii ütlebki üks Postimeest nõustanud kõrge riigiametnik, et põlevkivi pole mõtet maapõues hoida. Vastupidi: seda tuleks kaevandada võimalikult suures mahus, et kivi omakorda töödelda tulusaks õliks ja diislikütuseks.

Põlevkivitöösturite vajadus kivi järele küünib 2016. aastast 24–30 miljoni tonnini aastas.

«Praegu on töötavaid õlivabrikuid ainult viie miljoni tonni põlevkivi töötlemiseks, aga ehitamisel või käivitamisel oleks tehaseid veel nelja miljoni tonni jaoks,» kommenteeris Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimees Priit Rohumaa.

Tema sõnul on raske hinnata, kui realistlikud on konkurentide plaanid, kuid kõiki väljaöeldud õlitootmise laiendamise plaane kokku liites saame, et tehased vajavad kütuste tootmiseks ligi 15 miljonit tonni põlevkivi aastas.

«Kui suured investeeringud on tehtud, peavad need ka saama kaetud stabiilse põlevkivikogusega. Kaevandamise ülempiir sõltub seega minu arust eelkõige elektritootmise tuleviku perspektiivist,» lausus Rohumaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles