Analüüs: Eesti autopark ei uuene

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoturg. Pilt on illustratiivne.
Autoturg. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liidu (AMTEL) analüüsi tulemustest selgub, et Eesti sõiduautode pargi uuenemine on on viimase 10 aasta jooksul peatunud ning keskmine vanus isegi suureneb.

Aastal 2000 oli Eestis arvel olevate sõiduautode keskmiseks vanuseks AMTELi andmetel 16 aastat, viis aastat hiljem aga 15 aastat. Tänu uute autode müügi tugevale kasvule 2006-2007 jõudis Eesti autopargi keskmine vanus kümnendi lõpuks 13 aastani. 2011-2012 aga keskmine vanus tõusis mõnevõrra, läinud aasta lõpu seisuga jäi tulemuseks 13,5 aastat.

Eesti sõiduautode park on AMTELi hinnangul jätkuvalt väga vana ning tänase uute ja vähekasutatud autode müügi tempoga ei ole võimalik tuntavat uuenemist ka prognoosida. Kui autoturu tiheduse osas on Eesti ELi keskmise lähedal 463 autoga 1000 inimese kohta (Euroopa Liidus on selleks numbriks 485), siis EU keskmisele autopargi vanusele ehk 7,8 aastat jääb Eesti väga tuntavalt alla.

Tänase uute autode müügimahuga 2,9 protsenti kogu autopargist jääb Eesti heal juhul stabiilseks, halvemal juhul park vananeb veelgi. Teistel turgudel on uute autode osakaal arvelolevatest alljärgnev: Saksamaa 6,7 protsenti, UK 6,7 protsenti, Rootsi 6,2 protsenti Prantsusmaa 6,1 protsenti, Soome 4 protsenti, Läti 2,1 protsenti ja Leedu 0,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles