Eesti on konkurentsivõime maratonis eesrinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank
Eesti Pank Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti Panga rahapoliitika ja majandusuuringute osakonna peaspetsialist Natalja Viilmann võrdles riigi konkurentsivõimet maratoniga, mida ei ole võimalik võita, kuid mille edu alus on stabiilne ja tasakaalukas edasiminek.

Eestil on esimese Eesti Panga tehtud konkurentsivõime raporti järgi läinud üsna hästi ja viimasel paaril aastal on Eesti majanduse konkurentsivõime tugevnenud. Ekspordikasvult ollakse suisa partnerriikidega võrreldes esirinnas, mis eelkõige väljendub vilkas ekspordikasvus. Samuti kasvab Eesti majandus elaniku kohta kiiremini võrreldes enamiku Eesti kaubanduspartneritega.

Kui viimase majanduskriisi ajal olid Eesti hinnad ülehinnatud ehk siin toodetud kaup turu jaoks kallis, siis täna on Viilmanni hinnangul hinnad paigas või isegi veidi alahinnatud. See tähendab seda, et Eestil on turgudel väike eelis ja eksport tõotab veelgi kasvada, kuid pikemas perspektiivis võib tähendada ka hinnatõusu, kuna kaua ikka teistest odavamalt tahetakse kaupu müüa.

Viimase kümne aasta jooksul kasvas Eesti kaupade ja teenuste ekspordi turuosa sihtturgudel 72 protsenti ja maailma ekspordis ligi 17 protsenti.

Viilmann nentis siiski, et sissetulekute suurenemiseks oleks esmatähtis eksporditavate toodete lisandväärtuse kiirem kasv. «Eesti ekspordivõime säilitamiseks tuleb hoiduda majanduse tasakaalu ohustavast liigkiirest hinnakasvust,» lisas Viilmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles