Facebooki tabas järjekordne IPOga seonduv kohtuasi

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logo.
Facebooki logo. Foto: SCANPIX

Facebook Inc. aktsionär Gaye Jones kaebas kohtusse ettevõtte tegevjuhi Mark Zuckerbergi, mitmed teised juhtivtöötajad ning IPO korraldajad, kuna enne eelmisel aastal toimunud aktsiate avaliku esmaemissioon varjas ettevõte suurema osa aktsionäride eest olulist infot oodatust kehvemate käibeprognooside kohta.

Kui selle aasta veebruaris kukkusid mitu sarnast kohtuasja läbi, sest hagejatest aktsionärid ei omanud IPO läbiviimise ajal Facebooki aktsiaid, siis Jones omas ettevõttes osalust ka enne aktsiate avalikku esmaemissiooni,  kirjutab Reuters.

Kohtuvaidluse tulemusena loodab Jones, et ettevõtte tippjuhid ning teised süüdistatavad peavad loobuma rahast, mille nad teenisid IPO ajal aktsiaid väidetavalt teadlikult ülehinnatuna müües.

«Süüdistatavad rikastusid ebaausal teel, kuna nad teenisid IPOga üüratut kasumit ning rahalist kasu, hoolimata sellest, et nad teadsid, et vähenenud käibeprognoose ei avalikustatud enne emissiooni kõikidele aktsionäridele,» seisis kaebuses.

Seejuures on tegu derivatiivse kohtuasjaga ehk juhul kui kohtuvälise lahendi või langetatava kohtuotsuse järgi mõistetakse Zuckerbergilt, teistelt süüdistatavatelt tippjuhtidelt ning IPO korraldajatelt välja ebaõiglaselt teenitud raha ja sellega seonduvaid trahve, ei maksta neid mitte kahju kannatanud aktsionäridele, vaid Facebookile.

Peale Facebooki kauaoodatud aktsiate avalikku esmaemissiooni eelmise aasta kevadel kukkus selle aktsia hind 38 dollarilt ühe kuuga 25 dollarile. Mai lõpus sai  avalikuks, et Facebooki IPO korraldajad Morgan Stanley, JP Morgan ja Goldman Sachs vähendasid IPOst teenitava tulu prognoose juba enne aktsiate esmaemissiooni, sellekohast infot anti edasi aga vaid valitud suurinvestoritele. Seetõttu on praeguseks juba rohkem kui 50 kahjusaanud aktsionäri ettevõtte kohtusse kaevanud, mitmete aktsionäride kaebusi koondav vaidlus on hetkel käimas New Yorgi kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles