Börsifirmade kasumid kosusid jõudsalt

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti börsiettevõtete käive ja kasum.
Eesti börsiettevõtete käive ja kasum. Illustratsioon: Graafika: PM

Eesti börsiettevõtete kasumid kosusid eelmisel aastal üsna kenasti ja neli kahjumlikku börsiettevõtet suutsid  kasumisse jõuda. Sel aastal on aga oodata kasvu aeglustumist.

Eile teatas Eesti börsiettevõtetest esimesena Tallinna Kaubamaja, et teeb aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku maksta dividende 0,35 eurot aktsia kohta, mis on sama palju kui aasta tagasi. Aktsionäridele makstakse välja rekordilised 14,3 miljonit eurot. Kaubandusettevõte dividendiettepanek peegeldab üsna hästi meie börsiettevõtete majandustulemusi, mis eelmisel aastal olid üsna head. Tallinna Kaubamaja kasum kahanes kolm protsenti, 20,9 miljoni euroni, käive kasvas seitse protsenti, 436 miljoni euroni.

«2012. aasta börsiettevõtete tulemustega võib väga rahule jääda, kuna kiire kasv jätkus,» ütles LHV panga vanemanalüütik Kristo Oidermaa. «Meie jälgitava Tallinna börsi 11 ettevõtte puhaskasumid kokku kasvasid eelmisel aastal koguni 49,8 protsenti,» lisas ta.

Tallinna börsi põhinimekirjas noteeritud ettevõtetest ei jälgi pank vaid Harju Elektrit ja Skanot. Suure kasvu andsid börsi suurimad ettevõtted Tallink ja Olympic OG, mille puhaskasumid olid vastavalt 49,2 protsenti ja 75 protsenti suuremad kui aasta tagasi.

Suurima vastukaja on saanud ilmselt moerõivaste müüja Baltika, kes suutis pärast nelja kahjumlikku aastat taas kasumisse jõuda. Tõsi, vahepealsetel aegadel pidi ettevõte neljal järjestikusel aastal peamiselt suuraktsionäridelt raha juurde küsima, seetõttu on nn väikeinvestorite pott jäänud poole lahjemaks.

Eelmisel aastal teenis Baltika 805 000 eurot kasumit, mis teeb aktsia kohta kaks senti. Baltika juht Meelis Milder ütles eelmisel neljapäeval majandustulemusi tutvustades, et kahe aasta pärast saab ettevõte võlavabaks ja siis ei ole välistatud ka aktsionäridele dividendide maksmine.

Dividendide maksmine on päevakorda tõusnud ka Tallinki puhul. Swedbank Markets ennustab, et laevafirma maksab eelmise aasta majandustulemuste eest omanikutulu kolm senti aktsia kohta. Ka Tallinki juht Enn Pant lubas sügisel Äripäeva kaudu, et investorid neis pettuma ei pea ja dividendide nimel tehakse tööd.

Lisaks Baltikale suutsid kahjumi kasumiks pöörata ka Premia Foods ning ehitusettevõtted Merko Ehitus ja Nordecon, kusjuures Nordecon oli kahjumis olnud kolm aastat järjest. Muidugi tuleb lisada, et kõikide ettevõtete tulemused pole kaugeltki roosilised. Tallinna börsi viimaste aastate superstaari, naistepesu tootja Silvano FG kasum kukkus viiendiku võrra, Pro Kapital, Skano (endine Viisnurk) ja Arco Vara said eelmisel aastal kahjumit. Arcol oli tegemist juba viienda järjestikuse aastakahjumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles