Dombrovskis kahtleb gaasituru kiires avamises

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Läti peaminister Valdis Dombrovskis rääkis riigitelevisioonis, et gaasituru avamine on geopoliitiline teema, mis vajab hoolikat kaalumist, mitte emotsioone, teatas uudisteportaal LETA.

Dombrovskis ütles, et majandusministeerium kaalub praegu gaasituru avamise stsenaariume. Dombrovskis märkis, et alternatiivse gaasivarustuseta on gaasituru liberaliseerimine vaid formaalsus. Peaminister ütles, et kui gaasiturg ka liberaliseerida, siis ostab Läti gaasi aastani 2017 Gazpromilt.

Analüütikud näevad Dombrovskise sõnades kinnitust sellele, et Läti ei kiirusta gaasimonopoli lõhkuma. Eesti ja Leedu on otsustanud lahutada gaasivõrgu gaasimüüjast. Ainus gaasimüüja kõikides Balti riikides on Gazprom.

Läti seimi majanduskomisjoni enamus nõustus eelmisel nädalal energiaseaduse muudatustega, mis lükkavad Läti gaasituru liberaliseerimise edasi ajani, mil riigil on tõhusad gaasiühendused kolmandate riikidega, va Eesti, Leedu ja Soome.

Kui seim seadusemuudatust toetab, siis lükkub Läti gaasituru avamine edasi teadmata ajaks, sest Leedu-Poole gaasijuhe valmib parimal juhul 2018. aastal. Samal ajal pole praegu mingit kindlust, et gaasijuhe õnnestub selleks ajaks rajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles