Vihased maadlusfännid tahavad ROKi selili suruda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka-rooma maadlus.
Kreeka-rooma maadlus. Foto: Erakogu

Tegemist on teemaga, mis ühendab ühtseks löögirusikaks Wall Streeti tippfinantsistid ning presidendid Putini ja Ahmadinejadi. Jutt käib maadluse olümpiale tagasisurumisest.

Veebruaris vallandas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) maadlejate meelepaha mitmes maailma nurgas, andes avalikkusele teada, et nende ala – üks vähestest, mis moodsaid mänge veel Vana-Kreekaga ühte liidab – kaob kavast pärast 2016. aasta Brasiilia olümpiat.

Protesti märgiks tagastas üks Vene maadleja ROKile oma kuldmedali. USA-Iraani tuumakõneluste kuluaarides väljendati ROKi otsuse suhtes üksmeelselt hukkamõistu. Ning Wall Streeti kontorites, kus töötab muljetavaldav kogus kunagisi maadlejaid, kolistatakse korjanduskarpidega – käivitamaks lobitööd otsuse ümberpööramise nimel.

Kampaania eesotsas on Mike Novogratz, investeerimisfirma Fortress Investment Groupi juht ja omaaegne Princetoni ülikooli maadleja. Eesmärk on saada kokku kuni 3 miljonit dollarit.

Rahakate toetajate ridadest leiame ka Josh Harrise (Apollo Global Management), Todd Boehly (finantsteenuste grupp Guggenheim), Barry Bausano (Deutsche Bank) ja Richard Tavoso (RBC Capital Markets).

Nad kõik on noorest peast maadlusega tegelenud – ning Hovogratzi sõnutsi andis see neile ideaalse ettevalmistuse võitluslikuks eluks ja tegevuseks Wall Streetil.

«Maadleja saab hea ettevalmistuse, millest tuleb distsipliin, juhioskused, sisemine tugevus,» lisas ta. «Maadlus õpetab kuidas minna teiste ees ja mitte lüüa põnnama.»

Otsekui varrukast puistas Hovogratz teisigi maadluses karastunud prominentseid ameeriklasi: 13 presidenti, endine kaitseminister Donald Rumsfeld, NFLi «kõige väärtuslikum mängija» Ray Lewis ning kaks reisijat, kes 9/11 rünnakus United Airlinesi kaaperdajad pikali panid.

Novogratz on USA olümpiameeskonna juht. Ühtlasi aitab ta koguda raha turniiride tarvis ja «Beat the Streets» projektiks, mille eesmärk on tänavanoorte meelitamine maadlustrenni.

ROK hääletas maadluse maha Londoni olümpia analüüsi valguses.

Novogratzi hinnangul «ei võtnud» maailma maadlusliit FILA «asja piisavalt tõsiselt. Nad olid upsakad ja ennast täis.»

Ta usub, et neil õnnestub saada revanš septembris, kui ROK 2020. aasta mänge arutama koguneb – mis peetakse kas Istanbulis, Tokyos või Madridis.

Kuid nimetatud aastaks pressivad end olümpiale veel seitse ala nagu näiteks squash ja karate. Kõik rabavad ühe koha nimel.

Vähemalt USA-Iraani suhetesse on tüli küll leevendust toonud: Iraani tiim võttis vastu kutse maikuisele näidismatšile Times Square’il.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles