Ignalina tuumajaam sai uue juhi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumajaam.
Ignalina tuumajaam. Foto: SCANPIX

Leedu suletud Ignalina tuumajaama uueks juhiks sai esmaspäeval Darius Janulevičius, kes seni töötas investeerimisfirma Hermis Capital tegevjuhina.

Energeetikaminister Jaroslav Neverovič allkirjas sellesisulise korralduse, ütles ministri nõunik Daiva Rimašauskaitė BNS-ile.

Kolmekümne üheksa aastane Janulevičius valiti välja nelja kandidaadi seast.

Ignalina senine tegevjuht Zilvinas Jurkšus lahkus ametist 5. veebruaril pärast energeetikaministri usalduse kaotamist.

Janulevičius juhtis Hermis Capitali 2004. aastast alates. Ettevõte on müünud maha enamik oma osalustest, sealhulgas põllumajandusinvesteerimisfirmas Agrowill, külmikutootjas Snaige ja Norra elektroonikafirmas Kitron. Samuti loobuti kontrollist Diena Media Newsi üle ja 2010. aasta detsembris müüdi oma osalus Leedu naftatootmis- ja -otsimisgrupis Geonafta Poola naftatöötlejale Lotos.

Leedu kohustus Euroopa Liiduga ühinedes sulgema oma nõukogudeaegse Ignalina tuumajaama, viimane reaktor lülitati välja 2009. aasta lõpus. See suurendas Leedu sõltuvust Venemaa energiatarnetest.

Leedu plaanib lisaks tuumajaamale ehitada sadamalinna Klaipedasse veeldatud gaasi terminali ning elektrisillad Poola ja Rootsi.

Eelmine valitsus kavandas koos Hitachiga 1350-megavatist tuumajaama, millest saaksid energiat kõik kolm Balti riiki. See pidi valmima aastail 2020–2022, kuid Leedu eelmise aasta oktoobris peetud parlamendivalimistega koos toimunud nõuandval referendumil oli 62,7 protsenti tuumajaama vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles