Pariis nuputab uut suurt maksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Francois Hollande vibu laskmas
Prantsusmaa president Francois Hollande vibu laskmas Foto: SCANPIX

Prantsuse sotsialistlik valitsus kaalub äpardunud 75-protsendilise rikastemaksu asemele uut 65-66 protsendi suurust versiooni.

Kui 75-protsendiline maks tabanuks üle 1 miljoni euro teenivaid isikuid, siis katse nr 2 võtaks sihikule majapidamised aastatuluga üle 2 miljoni euro.

Hetkel Rahvuskogus arutlusel olev ettepanek on mõeldud Prantsusmaa kasvava eelarvepuudujäägi kärpimiseks.

Juba on aga uus idee langenud Rahvuskogu eelarvekomitee sotsialistist liidri Christian Eckerti turmtule alla, kelle sõnutsi ei täideta niiviisi president François Hollande’i valimismanifesti.

Eckert ütles reedel ilmunud Le Monde’i numbris: «Mulle näib, et me oleme kaotamas kahte sümbolit: üks on üle 1 miljoni ulatuvad sissetulekud, teine aga 75-protsendine maksumäär, mida nüüd tahetakse 65-66 protsendi peale lasta.»

Rahandusministeerium ei ole uut määra ei kummutanud ega kinnitanud.

Hollande’i 75-protsendilise maksu laskis vana-aasta õhtul põhja Prantsusmaa konstitutsioonikomitee – napilt enne selle jõustumist.

Komitee sõnutsi olnuks ebaõiglane kehtestada see maks üksikisikutele ja mitte majapidamistele, nagu Prantsuse tulumaksureeglite puhul normiks on.

1 miljoni euro läve kehtestamine majapidamistele olnuks aga poliitiliselt problemaatiline, kuna inimeste arv, keda see siis puudutanud oleks, tõusnuks ca 1500 juurest enam kui 10 000 peale.

Maks, mis Hollande’i mulluse valimiskampaania käigus küll suurt populaarsust nautis, on sügavalt pahandanud riigi ärieliiti kui poliitika, mis ettevõtlikud ja edukad inimesed Prantsusmaalt minema peletab.

Eelarveminister Jérôme Cahuzac on teinud ettepaneku kehtestada maks – mis ilmselt tooks sisse napid 200 miljonit eurot aastas – majapidamistele, tõstes aga läve 2 miljoni euro peale.

Idee võib sotsialistide leeris tagasilöögi anda.

Eckerti sõnutsi eelistaks ta maksu kehtestamist ettevõtetele, mis heidutaks neid pakkumast üle 1 miljoni eurost aastapalka.

Et oma erakonna vasakrinnet rahustada, võib Hollande pikendada maksu kogu oma 5-aastase presidentuuri ajaks – mitte pirdudes kahe aastaga, nagu 75-protsendise maksu puhul plaanis oli.

Madalama määra läbisurumine võib osutuda lihtsamaks, kuna avalikkus on hakanud 75-protsendi-maksus kahtlema, kartes varasematele ootustele vastupidist mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles