USA miljardär sõlmis Linnahalli ostuks eksklusiivse leppe

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnahall.
Tallinna linnahall. Foto: Küllike Rooväli.

Tallinna Linnahalli asjus eile USAsse lennanud Taavi Aas sõlmis kokkuleppe jõuka maailma esijuudi Ronald S. Lauderiga, mis võimaldab edaspidi saladuskatte all Linnahalli hoonestamistingimusi arutada.


Linnahalli hoonestamise eelkokkuleppe järgi maksab dollarimiljardäri Ronald S. Lauderi osalusega Tallinna Entertainment LLC Tallinna linnale tehingujärgselt «mitte üle» 40 miljoni krooni ning 5-99 aastat pärast tehingut «mitte enam» kui 10 miljonit krooni hoonestusõigustasu aastas, kirjutab

Äripäev

.

Paika pole pandud mitte alampiir, mida Tallinna linn kindlasti peaks Linnahalli kasutusse andmise eest saama, vaid hoopiski ülempiir, millest üle Tallinna Entertainment LLC ei tohi linnale maksta. Sellest võib järeldada, et sisuliselt võib Lauder Linnahalli kätte saada ka 100 krooniga, kui linnavalitsusele peaks see passima, aga üle 125 miljoni krooni ta maksta ei tohi.

Lõplikud tingimused lepitakse siiski kokku aastase «eksklusiivperioodi» jooksul, mil linn ei tohi ühegi teise osalisega Linnahalli asjus läbi rääkida (isegi kui linnavõim peaks vahetuma) ja mil linn saab ilma avaliku konkursita sisuliselt saladuskatte all paika panna täpsemad rahalised tingimused. Kuivõrd kindel saab aga linnakodanik olla, et tema eest tehakse kõige parem otsus, kui ta saab sellest alles pärast lepingu sõlmimist teada?

«See on 500 protsenti kindel, kuna tegemist on äärmiselt läbipaistva menetlusega,» kinnitas kokkuleppe allkirjastanud abilinnapea Eha Võrk, lubades, et linnavalitsus teeb kodanikule kõige parema lepingu. Selle peale, et Linnahalli avaliku konkursiga ei hoonestata, möönis abilinnapea, et «linnakodanik ei peagi alati iga väikse pisidetailiga enne lepingu sõlmimist kursis olema.» Ta lisas, et investeerimismahult miljardiprojektile peaks terve Eesti pöialt hoidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles