Eesti hinnatõus euroala suurim

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurotsoonis mõjutas inflatsiooni enim elektrienergia kallinemine.
Eurotsoonis mõjutas inflatsiooni enim elektrienergia kallinemine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eurotsooni riikide keskmine inflatsioon langes jaanuaris kahe protsendi tasemele, kõige suurem oli hinnatõus Eestis.

Eurotsooni riikides tuli Eurostati andmetel jaanuaris kaupade ja teenuste eest maksta keskmiselt kaks protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Mullu jaanuaris olid kaubad ja teenused aastatagusest 2,7 protsenti kallimad.

Mullu detsembriga võrreldes olid aga kaubad ja teenused eurotsoonis jaanuaris protsendi võrra odavamad.

Kõige rohkem ehk 3,7 protsenti kerkisid hinnad eurotsoonis Eestis, meile järgnes Holland 3,2-protsendilise hinnatõusuga.  Kogu euroliidu arvestuses edestas meid selles osas Rumeenia, kus kaupade ja teenuste eest tuli rahakotist välja käia 5,7 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Kõige vähem tõusid hinnad Kreekas, kus need jäid aastatagusega võrreldes muutumatuks, Portugalis (0,4 protsenti) ja Lätis (0,6 protsenti).

Eurotsoonis mõjutasid jaanuaris inflatsiooni enim elektrienergia, mis andis tõusust 0,16 protsendipunkti, köögiviljad 0,09 protsendipunkti ja tubakad 0,07 protsendipunktiga.

Kogu Euroopa Liidu riikide keskmine inflatsioon oli jaanuaris aastataguse ajaga võrreldes 2,1 protsenti. Mullu jaanuaris oli hinnatõus 2,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles