Soome Gasum lubab LNG terminali aastaks 2019

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheliselt väljatöötatud laevateedele esitatavate soovituslike nõuete ignoreerimine võib halvemal juhul kaasa tuua katastroofilisi tagajärgi.
Rahvusvaheliselt väljatöötatud laevateedele esitatavate soovituslike nõuete ignoreerimine võib halvemal juhul kaasa tuua katastroofilisi tagajärgi. Foto: Küllike Rooväli

Soome Gasumi asepresident Ari Suomilammi ütles Postimehele, et Inkoo veeldatud maagaasi (LNG) terminal võiks olla valmis müüma gaasi tarbijaile 2019. aasta algul. «Kavatseme  Inkoo LNG terminali investeerimisotsuse teha 2014. aasta lõpul,» märkis Suomilammi.

Gasumi asepresident lisas, et praegu töötab firma terminali keskkonnamõjude hindamise ja maakasutuse planeerimisega, samuti valmistatakse ette terminali projekteerimist. «Kõik need tööd lõpetatakse selle aasta sügiseks, et projekteerimine võiks alata,» märkis Suomilammi.

Kas terminal saab Euroopa Liidult raha, sõltub tema sõnul sellest, kas Inkoo saab nn ühishuvide projekti staatuse. «Viimane otsustatakse regionaalsel tasandil selle aasta kevadel ja Euroopa Liidu tasemel selle aasta suvel,» ütles Suomilammi. Seejärel saaks Gasumi terminal 2014. aasta algul taotleda Euroopa Liidult rahastamist ning lõplik investeerimisotsus võiks sündida tuleva aasta lõpus.

Eesti loodab investeeringut

Pärast lätlaste tõrjumist on võidujooksus piirkondliku LNG terminali nimel jäänud rebima soomlaste kõrval kaks Eesti projekti: Alexela Paldiskis ja Elering Muugal Tallinna Sadamas.

Kui Soome gaasifirma ja sealsed otsustajad on veendunud, et terminal peaks tulema Inkoosse, siis Eesti ettevõtjad ja poliitikud on loomulikult teist meelt. Küsimus on ikkagi sadade miljonite eurode suuruses investeeringus ning terminali asukohamaa tähtsuse kasvus, sest veeldatud maagaasi hoidla peaks hakkama varustama nii Soomet kui ka Balti riike.

Eesti ametlik poliitika on vaoshoitud: kõrvutades kolme projekti maksumust, valmimistähtaega ja juurdepääsu riikide turule, valitagu võitjaks parim. Valitsus arutab teemat neljapäeval, kuid kuna peaminister on ära, siis ilmselt jätkub arutelu ka tuleval nädalal. Nagu Suomilammi ütles, peaksid Eesti ja Soome valitsus sõlmima kokkuleppe. Kas seda õnnestub saavutada, on lahtine. Soome trump seisneb selles, et sealne tarbimine on mitu korda suurem kui Eestis ja ka Lätis.

Inkoo Soomele sobivaim

«Inkoo on parim koht terminalile, sest on lähedal regiooni peamisele gaasiturule,» märkis Suomilammi. «Kuna peamine turg oleks terminali läheduses, siis saaks terminali kasutada tipukoormuste katmiseks taastuvenergia tootmisel ja sel juhul oleks ka Eesti ja Soome varustuskindluse kriteerium paremini täidetud.» Ta lisas, et Inkoo on Soome gaasivõrgu jaoks kõige paremini sobiv asukoht, kust võiks alata Eesti-Soome gaasijuhe.

Suomilammi märkis, et Soomes on suur potentsiaal LNG kasutamiseks sisemaa tööstuses. Inkoost oleks mugav vedada gaasi autodega ettevõtetesse, kelle juurde gaasitoru ei ulatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles