Van Rompuy Vilniuses: ootan Leedut eurotsooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy Foto: SCANPIX

Leedut oodatakse eurotsooni, ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy teisipäeval president Vilniuses Dalia Grybauskaitėga kohtudes.

«Ootan päeva, mil me saame tervitada Leedut eurotsooni liikmena, kuid selle küsimuse otsustamine on Leedu valitsuse pädevuses,» märkis Van Rompuy.

Eesistuja on enda sõnul teadlik, et Leedu peab eurotsooniga liitumiseks vajalike Maastrichti kriteeriumite täitmisel mõningaid edusamme tegema.

«Mulle teadaolevalt on suur töö juba tehtud, kuid paari sihi saavutamiseks tuleb lisapingutusi teha. Selleks vajalik otsused on eelkõige Leedu valitsuse teha,» lausus Van Rompuy ajakirjanikele.

Leedu valitsus on seadnud eesmärgiks euro 2015. aastal kasutusele võtta.

Valitsus andis esmaspäeval põhimõttelise heakskiidu riigi euroalaga liitumise kavale, mille järgi loodaks ülemineku koordineerimiskomisjonid ja töögrupid.

Strateegilisel tasandil hakkab Leedu eurole ülemineku komisjoni juhtima peaminister. Koordineerimise tasandil luuakse suur töögrupp, mida juhib rahandusminister, ütles rahandusminister Rimantas Šadžius esmaspäeval. Eksperttasandil luuakse tema sõnul vähemalt kuus töögruppi.

Muudatusi tehakse ministri sõnul ka rahvuslikku üleminekuplaani, mis võeti vastu 2005. aastal.

Šadžiuse sõnul tuleb võimudel Maastrichti kriteeriumide täitmiseks ja inflatsiooni ohjeldamiseks eelarvedistsipliinist kinni pidada. Ta lisas, et valitsuse või kohalike omavalitsuste kontrollitavaid hindu tuleks muuta praegusest ettevaatlikumalt ja neid ei tohiks tõsta, kui see pole vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles