MKM: tootjahindade kasvu veduriks oli toiduainetööstus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravili.
Teravili. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul oli töötleva tööstuse tootjahindade kasv selle aasta alguses suhteliselt tagasihoidlik, kuna ebakindel majandusolukord sunnib praegu hindu pigem all hoidma.

Toiduainetööstuses tõusid ministeeriumi andmetel tootjahinnad aastaga 4 protsenti ja joogitootmises 8 protsenti. Toiduainetööstuses vedasid hinnatõusu peamiselt sektorid, mis kasutavad toorainena vilja. Ilmselt on sügisel kõrgena püsinud viljahinnad nüüd üha tugevamalt hakanud mõjutama ka toodangu hindu. Üle 5 protsendi ulatus hinnatõus veel kummi- ja plastitööstuses.

Vaatamata tootjahindade tõusule töötlevas tööstuses jätkus jaanuaris ekspordihindade langustrend. Aastatagusest perioodist olid hinnad keskmiselt 1,1 protsenti ja eelmisest kuust ühe protsendi madalamad.

Hinnalangust aastases võrdluses on enim mõjutanud naftasaaduste ja elektroonikatoodete väljaveohindade kahanemine, mis tuleneb nii toormehindade langusest kui ka nõudluse vähenemisest välisturgudel.

Impordihinnad olid veel keskmiselt eelmise aasta jaanuarist 1,1 protsenti kõrgemad, ent kasvutempo pidurdumine jätkus ning kuises võrdluses olid sisseveohinnad 0,4 protsenti madalamad. Impordihindu mõjutab endiselt enim nafta maailmaturuhinna muutus.

Aastaga on enam tõusnud tekstiiltoodete, paberi ja pabertoodete ning kummi- ja plasttoodete ekspordihinnad. Samas suurim kukkumine on toimunud naftatoodete väljaveohindades (-15%). Jätkuvalt on languses teise suurema osatähtsusega kaubagrupi, elektroonikaseadmete ekspordihinnad, mille kahanemine on püsinud 3 protsendi tasemel.

Ettevõtete hinnaootused lähikuudeks on viimasel ajal tõusnud. Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel prognoosis jaanuaris-veebruaris veerand küsitletud tööstusettevõtete juhtidest müügihindade tõusu, hindade samaks jäämist eeldas 70 protsenti ettevõtjatest. Suuremad ootused hindade tõusu osas valitsevad jätkuvalt toiduainetööstuses ja jookide tootmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles