Probleemsete õppelaenude arv kasvab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid.
Tudengid. Foto: Margus Ansu

Tänaseks pankadelt riigi kätte läinud ligi 3000 õppelaenulepingust on probleeme umbes pooltega, neist 850 on jõudnud kohtusse või kohtutäituri kätte.


Haridus- ja teadusministeeriumi andmetel on 2009. aasta esimesel kolmel kuul riigile üle tulnud 251 lepingut. Mullu oli selliseid lepinguid kogu aasta jooksul 457.



Lepingute koguarv on püsinud 3000 juures. Samas on tunduvalt suurenenud nõutav summa - kui aasta alguseks oli kogunõudeid ligi 70 miljoni krooni ulatuses, siis märtsi lõpuks oli see summa kasvanud 76 miljonini.



Esialgu ajab õppelaenuvõlglastega asju pank, kust laen on võetud. Pank annab võlanõude riigile üle siis, kui ei tasuta graafikujärgseid makseid või iga-aastast ühekordset intressimakset etteantud tähtajaks.



SEB teatas, et sellised laenud lähevad riigile üle 60 päeva möödudes. Pank ise mingeid maksegraafikuid ei koosta ega maksepuhkust ei võimalda, küll aga võib seda teha ministeerium.

Juhul kui võlgnik siiski tasumist ei alusta, pöördub ministeerium raha kättesaamiseks kohtusse. Kui ka pärast kohtuotsust tasumist ei alustata, läheb asi juba kohtutäituri kätte. Kohtus või kohtutäiturite käes on hetkel 850 lepingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles