Kriis: tööjõupuudus on tõsine probleem

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis. Foto: Peeter Langovits

Eesti tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis tõdeb, et tööjõupuudus on ettevõtjate jaoks tõsine probleem, mis sunnib ka palkasid tõstma.

«Makronäitajaid arvestades oleme jälle sinna kriisieelsele harjale jõudnud, kust probleemid algasid,» tõdeb Kriis. Ja siin ei saa rääkida kõrge kvalifikatsiooniga töötajate puudusest. Kõige teravam on tööjõupuudus Kriisi sõnutsi teenidussfääris, kus inimestelt mingeid erilisi oskusi ei nõutagi. Tööhõive on selles sektoris juba väga kõrge, nii et tema sõnutsi ei annaks efekti ka mõningane palga tõstmine.

«Kui majanduskriisi ajal oli tööandjatel kergem, siis nüüd kipub kaalukauss jälle teisele poole kalduma,» tõdeb Kriis.

Kriisi sõnutsi on ettevõtete vahel tööjõu pärast terav konkurents ja see hakkab ka keskmist palka mõjutama.

Palga ja tootlikkuse omavahelise suhte kohta märkis Kriis, et majanduskasv, tootlikkus ja palgakasv käivad vahel erinevas rütmis ning aeg-ajalt võib palgakasv olla tootlikkusest kiirem, teisalt on ka perioode, mil palgakasv tootlikkusele alla jääb. «Kogu aeg käib kohanemine ühelt ja teiselt poolt,» tõdes ta. Palgakasv näitab Kriisi sõnutsi pigem seda, et ettevõtted püüavad areneda ja ka oma töötajatele paremaid tingimusi pakkuda.

Kriis märkis, et näeb tööjõudpuudust suure probleemina, kuid majandusele tervikuna on see hea, kui nõudlus töökäte järele on olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles