FT: keskpangad teenisid kriisiriikide võlakirjadelt 14 miljardit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Peeter Langovits

Euroala riikide keskpangad teenisid mullu ligikaudu 14 miljardit eurot intressitulu euroala kriisist mõjutatud riikide valitsuse võlakirjadelt, kirjutab ärileht Financial Times (FT) reedel.

Euroopa Keskpank (EKP) teatas neljapäeval, et sai kriisiriikide võlakirjade ostuprogrammiga (SMP) soetatud 208 miljardi euroselt portfellilt intressitulu 1,108 miljardit eurot, sealhulgas 555 miljonit eurot Kreeka valitsuse võlakirjadelt. Portfelli kuulub ka Itaalia, Hispaania, Portugali ja Iirimaa valitsuse võlakirju.

EKP teates mainitud osa SMP portfellist puudutab ligikaudu kaheksat protsenti kogu portfellist, ülejäänud portfelli jagavad omavahel solidaarselt euroala riikide keskpangad vastavalt oma kapitaliosalusele EKP-s, kirjutab FT. Eesti Panga osalus EKP-s on 0,26 protsenti.

Kreeka võlakirjadelt teenitud intressitulu on Euroopa poliitilised juhid lubanud tagastada Kreeka valitsusele, kuid ülejäänud osa käsitatakse tavapärase keskpanga kasumina, mida keskpangad võivad kasutada oma äranägemise järgi.

Kuigi moraalselt oleks õige tagastada intressitulu võlakirjad märkinud valitsusele, on selle toimumine ebatõenäoline, ütles ajalehele mõttekoja Re-Define juhataja Sony Kapoor.

«Vaadake Hollandit. Iga miljard eurot keskpanga ja rahandusministeeriumi saamata jäänud kasumit tähendab lisakärpeid, mida nad peavad kuskil mujal tegema,» ütles Kapoor. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles